Αρχική COVID-19 Γεωργιάδης: Θα επανεξεταστεί η τιμή πλαφόν για τα PCR test

Γεωργιάδης: Θα επανεξεταστεί η τιμή πλαφόν για τα PCR test

0
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

«Αν όλοι οι 60 και άνω ήταν εμβολιασμένοι, δεν θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή για νέα μέτρα», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «πλην της γενικής καραντίνας, δεν αποκλείω κανένα μέτρο». Στην συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορούμε να φύγουμε από την πανδημία, αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος».

Εξετάζονται τα πλαφόν για τα pcr tests

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο θα ξαναδεί το θέμα του πλαφόν στα PCR τεστ. «Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα», όπως σημείωσε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για την αγορά

Επίσης ο υπουργός σε συνέντευξή του, στη συνέχεια, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι, εάν κρατήσει η κατάσταση αυτή για 15 ημέρες η ζημιά στην αγορά θα είναι μικρή αλλά αν κρατήσει περισσότερο θα είναι μεγάλη, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη την τελευταία εβδομάδα η αγορά υπέστη μια μικρή κάμψη.

«Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει η πανδημία είναι ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η χώρα μας κατάφερε να έχει ισορροπίες σε σχέση με άλλες χώρες.

«Μείναμε ανοιχτοί στην οικονομία, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν φαίνεται να αυξάνεται» είπε ο ίδιος.

Νέα μέτρα για τα ταξίδια από και προς την Κύπρο

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλα μέτρα εσωτερικού χαρακτήρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού, ιδίως σε χώρους συναθροίσεων.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, από σήμερα 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022, όσοι επιβάτες καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά την άφιξη όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος θα επιβαρύνει τον επιβάτη.

Johns Hopkins: Οι εκτιμήσεις του κ. Γαλιατσάτου για την Όμικρον

Για την μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει, αλλά και την εκτίμησή του για το τέλος της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος.

«Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την booster δόση κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε ο καθηγητής στο Mega και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος που έχει κάνει και την τρίτη δόση νοσήσει από κορωνοϊό, θα το περάσει σαν ένα κρύωμα ενώ τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες.

Η εκτίμηση του κ. Γαλιατσάτου για το τέλος της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κο Γαλιατσάτο, τα εμβόλια δουλεύουν στις μεταλλάξεις και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Κατά την δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία , ωστόσο ο κορωνοϊός θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες.

«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε. Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση.

Ωστόσο, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.

Επεκτείνεται η Όμικρον και στα παιδιά

Σχετικά με τα παιδιά είπε ότι η Όμικρον επεκτείνεται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά παιδιά και συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή.

Ο κ. Γαλιατσάτος είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία».

Για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά: «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.

Ισραήλ: Ανοίγει η 4η δόση για τους άνω των 60

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι όλοι οι Ισραηλινοί άνω των 60 ετών και το ιατρικό προσωπικό θα μπορούν να επωφεληθούν από μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του covid-19, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων που συνδέεται με την άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με επίκεντρο την πανδημία, ο Μπένετ επιβεβαίωσε πως το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, δύο ημέρες αφότου δόθηκε σε ευπαθείς ομάδες.

«Η παραλλαγή Όμικρον είναι εδώ και πρέπει να προστατευτούμε», δήλωσε ο Μπένετ.
Οι υγειονομικές αρχές έδωσαν την Πέμπτη το πράσινο φως για την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, έπειτα από μια εκστρατεία αναμνηστικών δόσεων το περασμένο καλοκαίρι.

Λίγο μετά την έναρξη του εμβολιασμού των ανοσοκατεσταλμένων πολιτών, ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας ενέκρινε την άμεση χορήγηση μιας 4ης δόσης για τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και τους ασθενείς γηριατρικών τμημάτων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή 4.206 νέα κρούσματα Covid-19 για το τελευταίο 24ωρο και μια αύξηση 195% εδώ και μία εβδομάδα, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει σύντομα την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Μπορεί να έχουμε 50.000 νέα κρούσματα την ημέρα σύντομα», προειδοποίησε ο Μπένετ, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων και των παιδιών, που δεν το έχουν κάνει ακόμα.

Σε μια χώρα 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 50% και πλέον του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια αναμνηστική δόση, τα σοβαρά κρούσματα επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει οι αρχές. Συνολικά, 1.394.407 μολύνσεις έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στο Ισραήλ, εκ των οποίων 8.244 θάνατοι, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Σαρηγιάννης: Πιθανόν να φτάσουμε τα 80.000 κρούσματα την ημέρα

Κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο, «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000.

Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai,gr, iefimerida

 

 

 

Διαφήμιση