Αρχική Special Topics Ευρωπαϊκός αγώνας να σωθούν οι καρχαρίες – Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι

Ευρωπαϊκός αγώνας να σωθούν οι καρχαρίες – Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι

0
Stop Finning Post 1 small
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Χιλιάδες καρχαρίες αλιεύονται κάθε ώρα και το είδος απειλείται με εξαφάνιση αν όλοι μας δεν δράσουμε άμεσα. Ο στόχος είναι η συλλογή 1 εκατ. υπογραφών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Μπορεί για τον καθένα και καθεμιά από εμάς ο καρχαρίας να μη είναι ότι πιο …ποθητό από το θαλάσσιο ζωικό βασίλειο. Για κάποιους από εμάς μπορεί τα “Σαγόνια του καρχαρία” να ξυπνούν τους παιδικούς εφιάλτες μας. Ωστόσο όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε ότι η βιοποικιλότητα και η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος λίγη σχέση έχουν με τις φοβίες μας και ότι οι καρχαρίες αποτελούν βασικό κρίκο σε αυτή.

Η υπεραλίευση απειλεί με εξαφάνιση το είδος αυτό και σήμερα μπορεί ακόμη με τη δική μας συμμετοχή να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πορεία.

Stop Finning Post 4 small

7-30.000 καρχαρίες σκοτώνονται την ώρα

Μπορεί ο καθείς εξ΄ημών να συμβάλλει με τη ψήφο του αυτή τη στιγμή στη διάσωση του καρχαρία, καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

Κάθε χρόνο σκοτώνονται παγκοσμίως από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες (7-30 χιλιάδες καρχαρίες κάθε ώρα!), ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι καρχαρίες θηρεύονται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους. Η μεγαλύτερη απειλή τους όμως είναι η αφαίρεση των πτερυγίων τους, η οποία γίνεται με ανήθικες και αποκρουστικές πρακτικές, αφού το πτερύγιο ακρωτηριάζεται και το ζώο ρίχνεται πίσω στον ωκεανό, πολύ συχνά ζωντανό, όπου πεθαίνει από ασφυξία καθώς δεν μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος.
Η Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους «παίκτες» στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία παγκοσμίως, τόσο με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές όσο και σαν εμπορικός κόμβος των πτερυγίων, εξάγοντας 3,500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία.

Stop Finning Post 6 small

Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό

Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας.

Stop Finning Post 5 small

Ψηφίζουμε για να σώσουμε καρχαρίες και ωκεανούς

Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών «Stop Finning- Stop the Trade» έχουμε σκοπό να συλλέξουμε έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ένα εκατομμύριο ψήφους. Εάν το πετύχουμε θα συζητηθεί στα όργανα της ΕΕ πώς θα μπει ένα τέλος στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε, στο https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Sea Shepherd στην Ελλάδα

Οι «Ποιμένες της Θάλασσας» (Sea Shepherd Conservation Society – SSCS) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός, θαλάσσιος οργανισμός συντήρησης της άγριας φύσης, με αποστολή τη διατήρηση και προστασία των ωκεανών από τη περιβαλλοντική καταστροφή και την παράνομη εκμετάλλευση.

Ο στόλος των Sea Shepherd, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 12 σκάφη και αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αποστολών της οργάνωσης παγκοσμίως, από την Ανταρκτική ως την Αφρική. Το 2019 εδραιώθηκε επίσημα και αναγνωρίστηκε η κοινωνία «Ποιμένες της Θάλασσας Ελλάδας».

Stop Finning Post 3 small

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέος φόρος άνθρακα εξεγείρει την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Επόμενο άρθροΕπίσημα μέλος της United Group η WIND – Το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες