Αρχική Special Topics Επιστρέφουν στο Μουσείο Ακρόπολης 10 «θραύσματα» του Παρθενώνα

Επιστρέφουν στο Μουσείο Ακρόπολης 10 «θραύσματα» του Παρθενώνα

0
Μουσείο Ακρόπολης
Διαφήμιση

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, το Μουσείο Ακρόπολης, δέκα παρθενώνειων θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, στις 11:30 π.μ.

Η συλλογή των Παρθενώνειων Θραυσμάτων

Τα ευρήματα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, είχαν ταυτοποιηθεί κατά το παρελθόν από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη.Πρόκειται για μικρά θραύσματα που προέρχονται από τα Γλυπτά που κοσμούσαν τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα.

Ανάμεσά τους και ένα θραύσμα κεφαλής νεανικής μορφής το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην επετειακή έκθεση με τίτλο «δι’αυτά πολεμήσαμεν», που πραγματοποίησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορτασμών επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

parthenonio thraysma
Θραύσμα κεφαλής νεανικής μορφής από τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Το εύρος της πρωτοβουλίας

Η πρωτοβουλία για την απόδοση των παρθενώνιων θραυσμάτων ανήκει στον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Νίκο Σταμπολίδη ο οποίος και κατέθεσε το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ).

Τα μέλη του Συμβουλίου, πριν από περίπου έναν μήνα, γνωμοδότησαν υπέρ του αιτήματος και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσής τους.

«Πρωταρχικός στόχος», όπως εκφράστηκε προσφάτως και επίσημα διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη «παραμένει να επαναπατριστούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα θραύσματά τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα μουσεία του κόσμου με τα περισσότερα, βεβαίως, στο Βρετανικό Μουσείο.

prosklisi

 

 

 

Διαφήμιση