Αρχική COVID-19 Επικαιροποίηση εμβολίων για αντιμετώπιση της Όμικρον, ζητούν ειδικοί

Επικαιροποίηση εμβολίων για αντιμετώπιση της Όμικρον, ζητούν ειδικοί

0
covid 19logo3
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε σήμερα μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

Επικαιροποίηση για προστασία

«Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών», τονίζουν οι ειδικοί.

«Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μια στρατηγική εμβολιασμού βασισμένη στις επαναλαμβανομένες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων με την αρχική σύσταση είναι απίθανο να είναι η κατάλληλη ή βιώσιμη».

Νέο εμβόλιο για Όμικρον

Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα. Σημείωσαν ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένα την επικρατούσα παραλλαγή (σήμερα, την Όμικρον) ή να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί θα προβούν σε νέες συστάσεις όταν έχουν περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή τους.

Ορισμένες εταιρείες, όπως οι Pfizer και Moderna, εξετάζουν ήδη την πιθανότητα παραγωγής εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων για την παραλλαγή Όμικρον.

Την ίδια ώρα και ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

O ΕΜΑ δήλωσε σήμερα ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Μελέτη: Χάνει το 90% της ικανότητας να μολύνει μέσα η COVID 19 σε λίγα λεπτά στον αέρα

Η αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας είναι πιθανό να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μόλυνσης, προτείνει τελευταία μελέτη.

Ο κορωνοϊός χάνει το 90% της ικανότητάς του να μας μολύνει μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που μεταδίδεται στον αέρα – με το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας να συμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, υποδηλώνουν οι πρώτες προσομοιώσεις  για το πώς επιβιώνει ο ιός στον εκπνεόμενο αέρα.

Φυσική απόσταση και χρήση μάσκας είναι πιθανότατα τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μόλυνσης. Ο εξαερισμός, αν και εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο, είναι πιθανό να έχει μικρότερο αντίκτυπο, σημειώνεται.

Ομεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης είναι όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Reid, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Aerosol του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαφήμιση