Αρχική Ειδήσεις Ενεργειακός πόλεμος πίσω από την ουκρανική κρίση

Ενεργειακός πόλεμος πίσω από την ουκρανική κρίση

0
Εξόρυξη - έρευνες
Εικόνα: UNSPLASH/ WORKSITE Ltd.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της κρίσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας σε σχέση με το ουκρανικό. Μία κρίση τις συνέπειες της οποίας θα κληθεί πρώτη μέσα στον χειμώνα να πληρώσει η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθώς οι φόβοι για εισβολή στην Ουκρανία αυξάνονται, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι έχουν διαπραγματευτεί με παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου, σε περίπτωση που διακοπεί η ροή από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πιο ισχυρό οικονομικό όπλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία πρότεινε σχέδιο συμφωνιών για εγγυήσεις ασφαλείας προς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στα τέλη του 2021, ζητώντας από τη συμμαχία να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά, καθώς η Μόσχα θεωρεί μια τέτοια κίνηση απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία απομακρύνουν προσωπικό από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, δημιουργώντας κλίμα

Η Μόσχα απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα

Η Μόσχα απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση που αποσυνδεθεί η Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ υπήρξε σαφεστατος.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα ​​τον χειμώνα και την άνοιξη, αναμένουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειοψηφία του πιθανού ελλείμματος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ανησυχία της Γερμανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και είπε στους βουλευτές ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί το Βερολίνο και άλλοι να προχωρήσουν περαιτέρω.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι «Ευρωπαίοι φίλοι» ανησυχούν για την επιβολή των σκληρότερων δυνατών κυρώσεων στη Μόσχα λόγω της «βαριάς εξάρτησής τους» από το ρωσικό αέριο – και δήλωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πρόθυμο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση. .

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συναντήθηκαν στο Βερολίνο σήμερα, ώστε να συντονίσουν τις θέσεις τους, μετά από αναφορές για ρήξεις στο στρατόπεδο των συμμάχων

Ο Μακρόν είπε Γαλλία και  Γερμανία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει επιθετικότητα, θα υπάρξουν αντίποινα και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό».

Διπλωματικός πυρετός

Ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Κόζακ, πρόκειται να πάει στο Παρίσι για συνομιλίες με πολιτικούς συμβούλους από την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε μια συνεχή προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Την ίδια ώρα περίπου 130.000 Ρώσους στρατιώτες  συγκεντρώνονται γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Από την άλλη, η ροή όπλων προς την Ουκρανία επιταχύνεται. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε εκατοντάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin είχε φτάσει στο Κίεβο και ότι ένα φορτίο επίσης από την Εσθονία είναι έτοιμο να αποσταλλεί.

Λετονία και Λιθουανία προμηθεύουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Η Τουρκία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Επίσης οι ΗΠΑ έχουν θέσει 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Fox News ότι επίλεκτοι στρατιώτες από την 101η και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία είναι μεταξύ των στρατευμάτων σε ετοιμότητα.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικές εκατοντάδες σύμβουλοι στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους.

Διαφήμιση