Αρχική Ειδήσεις Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: 45 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2021

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: 45 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2021

0
press
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Συνολικά 45 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Όπως σημειώνεται πρόκειται για «έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς θανάτων» που εχει καταγραφεί ετησίως.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει εννέα στο Αφγανιστάν – ο μεγαλύτερος αριθμός σε μία χώρα, οκτώ στο Μεξικό , τέσσερις στην Ινδία και τρεις στο Πακιστάν .

«Αν και αυτή η μείωση αποτελεί μια ευπρόσδεκτη είδηση, είναι μικρή παρηγοριά μπροστά στη συνεχιζόμενη βία», ανέφερε η IFJ σε δήλωση την περασμένη Παρασκευή.

Killed list graphic ENΟι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έδωσαν παρόμοιο απολογισμό 46 δολοφονιών δημοσιογράφων πριν από δύο εβδομάδες, σημειώνοντας επίσης ότι ήταν ο χαμηλότερος από την έναρξη των καταλογισμών τους το 1995.

Η IFJ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης «τις περισσότερες φορές σκοτώνονται επειδή αποκάλυψαν τη διαφθορά, το έγκλημα και την κατάχρηση εξουσίας στις κοινότητές τους, τις πόλεις και τις χώρες τους».

Επικίνδυνες περιοχές

Εξετάζοντας τον απολογισμό σε περιφερειακό επίπεδο, στην πρώτη θέση έρχεται η Ασία-Ειρηνικός, με 20 δολοφονίες. Ακολούθησε η Αμερική ως η δεύτερη πιο θανατηφόρα ήπειρος με 10. Στην τρίτη θέση ήταν η Αφρική με οκτώ.

Η Ευρώπη είχε έξι νεκρούς δημοσιογράφους, ενώ η Μέση Ανατολή και οι αραβικές χώρες είχαν μόλις έναν.

Η IFJ είπε ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις ένοπλες συγκρούσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια» λόγω του ότι λιγότεροι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ επί τόπου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι απειλές της διακυβέρνησης των συμμοριών εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών από τις παραγκουπόλεις στο Μεξικό μέχρι τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων σε Ελλάδα και την Ολλανδία συνεχίζουν να αυξάνονται».

Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger, επανέλαβε την υποστήριξη της οργάνωσης σε μια σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δημοσιογράφων, προκειμένου να «διασφαλιστεί η λογοδοσία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων».

Το 2021 σημειώθηκε επίσης καταστολή των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της μη κερδοσκοπικής Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), ο αριθμός των δημοσιογράφων πίσω από τα κάγκελα έφτασε σε παγκόσμιο υψηλό το 2021. Η CPJ είπε ότι 293 ρεπόρτερ φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Διαφήμιση