Αρχική Ειδήσεις Διεθνής Διαφάνεια: Στις “ελαττωματικές Δημοκρατίες” κατατάσσεται η Ελλάδα

Διεθνής Διαφάνεια: Στις “ελαττωματικές Δημοκρατίες” κατατάσσεται η Ελλάδα

0
tranparency
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στασιμότητα δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης για τη διαφθορά, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ο φετινός Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά (CPI) αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα διαφθοράς παγκοσμίως παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στον Δείκτη Δημοκρατίας μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και βρίσκεται στην κατηγορία των ‘ελαττωματικών δημοκρατιών’ (‘flawed democracies’)

Ο CPI κατατάσσει 180 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα . Τα αποτελέσματα δίνονται σε μια κλίμακα από το 0 (μεγάλη διαφθορά) έως το 100 (πολύ καθαρό).

tranparency1

Φέτος, ο παγκόσμιος μέσος όρος παρ;έμεινε αμετάβλητος για δέκατη συνεχή χρονιά, μόλις στις 43 μονάδες στις 100. Παρά τις δεσμεύσεις, 131 χώρες δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο κατά της διαφθοράς την τελευταία δεκαετία. Τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογήθηκαν κάτω από  50, υποδηλώνοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, ενώ 27 χώρες βρίσκονται στη χαμηλότερη βαθμολογία τους ποτέ.

COVID-19 και ανθρώπινα δικαιώματα

Καθώς οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς λιμνάζουν παγκοσμίως, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία υφίστανται επίσης επίθεση .

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η πιο πρόσφατη ανάλυσή μας δείχνει ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς:  χώρες με προστατευμένες πολιτικές ελευθερίες γενικά βαθμολογούνται υψηλότερα, ενώ χώρες που παραβιάζουν τις πολιτικές ελευθερίες τείνουν να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία.

Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες ως δικαιολογία για τον περιορισμό των βασικών ελευθεριών και την παράκαμψη σημαντικών ελέγχων και ισορροπιών .

“Σε αυταρχικά πλαίσια όπου ο έλεγχος ανήκει σε λίγους, τα κοινωνικά κινήματα είναι ο τελευταίος έλεγχος της εξουσίας που απομένει. Είναι η συλλογική εξουσία που κατέχουν οι απλοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα που θα αποδώσει τελικά τη λογοδοσία.”

Ντάνιελ ΈρικσονΔιευθύνων Σύμβουλος, Γραμματεία της Διεθνούς Διαφάνειας
tranparency2

Η θέση της Ελλάδας

Για το 2021, η Ελλάδα συγκεντρώνει 49 πόντους (το 2020 συγκέντρωσε 50 πόντους), κατατασσόμενη στην 58η θέση παγκοσμίως (το 2020 κατατάχθηκε στην 59η θέση).

«Η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2021 οφείλεται όχι σε αύξηση της βαθμολογίας της αλλά στη σχετική θέση της μεταξύ των χωρών του κόσμου. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί, όμως, η καθοδική πορεία της χώρας μας στον Δείκτη Δημοκρατίας κατά την τελευταία δεκαπενταετία, με επακόλουθο την κατάταξή της στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στον Δείκτη Δημοκρατίας 2020 (‘Democracy Index’) και η ένταξή της στην κατηγορία των ‘ελαττωματικών δημοκρατιών’ (‘flawed democracies’). Μετά από δυο σχεδόν χρόνια πανδημίας, τούτη δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη, στο όνομα της οποίας δύναται να περιορίζεται η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Παναγιώτης Μανταλώζης.

 

Διαφήμιση