Αρχική COVID-19 Covid-19: Στο περιθώριο όλοκληρης της Ευρώπης οι ανεμβολίαστοι;

Covid-19: Στο περιθώριο όλοκληρης της Ευρώπης οι ανεμβολίαστοι;

0
freedom covid unsplash
Unsplash
Διαφήμιση

Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παλεύουν να θέσουν τον ιό υπό έλεγχο. Τα εμβόλια, ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιό τους, είναι διαθέσιμα εδώ και ένα χρόνο, αλλά μια μειοψηφία Ευρωπαίων πολιτών αρνείται να εμβολιαστεί.

Αντιμέτωποι με τους διστακτικούς ή τους αρνητές του εμβολίου, πολλά κράτη επιβάλλουν ολοένα και αυστηρότερους κανόνες και περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, κάνοντας ουσιαστικά τη ζωή τους πιο δύσκολη σε μια προσπάθεια να τους πείσουν. Με αυτό τον τρόπο, δοκιμάζουν τα όρια μεταξύ δημόσιας υγείας και πολιτικών ελευθεριών και αυξάνουν τις εντάσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μικρή μειοψηφία ανισόρροπων εξτρεμιστών να επιβάλει τη θέλησή της σε ολόκληρη την κοινωνία μας», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στοχεύοντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

olaf scholz
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

Τα κράτη μεταξύ Μαστίγιου και το Καρότου

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μήνες για την είσοδο σε χώρες σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., ορισμένες κυβερνήσεις τα «προσπέρασαν».

Η Αυστρία επέβαλε το πρώτο λόκνταουν στην Ευρώπη για τους ανεμβολίαστους και από την 1η Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικός.

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει την είσοδο στους ανεμβολίαστους στους περισσότερους δημόσιους χώρους και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Καρλ Λάουτερμπαχ, προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι «χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν βλέπω να διαχειριζόμαστε τα “κύματα” της πανδημίας μακροπρόθεσμα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Le Parisien ότι «θέλει πραγματικά να τσαντίσει τους ανεμβολίαστους» και ότι θα «συνεχίσει να το κάνει μέχρι τέλους».

covid psyxiki ygeia
Φωτογραφία: Pexels

Οι αντιδράσεις των «αρνητών»

Η επιστημονική θέση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού είναι σταθερή.

  • Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού,
  • Μιώνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας και
  • Μειώνουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλοί από τους περιορισμούς έχουν επίσης ευρεία δημόσια υποστήριξη όπως στην Ελβετία, καθώς οι πληθυσμοί που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κατά πλειοψηφία κουραστεί από τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν πληγεί λιγότερο από τα πιο πρόσφατα κύματα λοιμώξεων και μπόρεσαν να ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ άλλες χώρες που κατέγραψαν τεράστια εξάπλωση του ιού, εφάρμοσαν πιο αυστηρά μέτρα ενώ οι νοσηλείες εκτοξεύθηκαν.

Όμως, τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν τροφοδοτήσει την οργή εκείνων που δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, πολλοί από τους οποίους τώρα απομακρύνονται από την κοινωνία, ή καταφεύγουν σε τεχνάσματα και παραβιάσεις, για να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινότητες, επικαλούμενοι το δικαίωμά τους στην «ελευθερία».

«Τη Δευτέρα ήμουν με 50 άτομα και τρώγαμε σε ένα εστιατόριο. Η αστυνομία δεν θα χαιρόταν αν μας έβλεπε», δήλωσε ο Ριμόλντι στο CNN, αναφερόμενος σε παράνομα δείπνα και κοινωνικές εκδηλώσεις με ανεμβολίαστους φίλους του, που παρομοίασε με τα speakeasy μπαρ της εποχής της ποτοαπαγόρευσης και τα οποία οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας περιγράφουν ως απερίσκεπτα και επικίνδυνα.

«Ναι, δεν είναι νόμιμο, αλλά κατά την άποψή μας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι παράνομο», πρόσθεσε ο Ριμόλντι.

«Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία δύο τάξεων», δήλωσε ο Ριμόλντι στο CNN. «Είναι φρικτό. Είναι ένας εφιάλτης».

WHO

ΠΟΥ: Πάρτε τους αρνητές με το «καλό»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι ζωές 470.000 ανθρώπων στην Ευρώπη ηλικίας 60 ετών και άνω, έχουν σωθεί από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ωστόσο τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εκτός αν πρόκειται για «την απόλυτη έσχατη λύση που εφαρμόζεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές επιλογές για τη βελτίωση της πρόσληψης εμβολίων».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι «αυτό που είναι αποδεκτό σε μια κοινωνία και κοινότητα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και αποδεκτό σε μια άλλη».

Περί δημοκρατίας ο λόγος

Ο Ριμόλντι επιμένει ότι η ομάδα του δεν είναι ούτε κατά της χρήσης της μάσκας ούτε κατά των εμβολίων, αλλά ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Στις διαδηλώσεις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λέει ο Ριμόλντι. Αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν απογοητευμένοι με την κυβέρνηση γιατί τους είπε ψέματα ότι τα εμβόλια θα φέρουν το τέλος των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Αρκετοί ακτιβιστές με τους οποίους μίλησε το CNN εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους ότι κάθε νέα σειρά περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στο όνομα της αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, αποτελεί μέρος ενός «ολισθηρού κατήφορου» ατελείωτων περιορισμών.

anti vaccism unsplash
anti vaccism / unsplash

Αγεφύρωτο το χάσμα

Δύο χρόνια μετά, και με τις απόψεις να παγιώνονται μέρα με τη μέρα, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι ίσως είναι πολύ αργά για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αρχών και εκείνων που αντιδρούν έντονα στους εμβολιασμούς.

«Αυτοί οι άνθρωποι που είναι κατά του εμβολιασμού θα αντιδράσουν ακόμη περισσότερο όταν τους πουν “ή εμβολιάζεσαι ή πεθαίνει». Αυτό τροφοδοτεί την οργή τους», δήλωσε η καθηγήτρια επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λουγκάνο, Σούζαν Σαγκς.

«Νομίζω όμως ότι αν συνεχίσουμε να επικοινωνούμε προσπαθώντας να μην τους αναστατώσουμε, τότε αδικούμε τον υπόλοιπο πληθυσμό», πρόσθεσε. «Βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, προκαλούν θανάτους και απειλούν την οικονομία», πρόσθεσε.

«Αυτές οι ομάδες είναι μικρές, αλλά πολύ θορυβώδεις και έχουν απαντήσεις σε ερωτήματα που άλλοι άνθρωποι αδυνατούν να δώσουν», δήλωσε η Σαγκς.

Και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, προειδοποίησε ο Μάρτιν ΜακΚί, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Πρέπει να τονίσουμε το πολύ ισχυρό επιχείρημα, ότι ο εμβολιασμός είναι μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού «υπονομεύουν την αλληλεγγύη που είναι τόσο σημαντική για κάθε χώρα που αντιμετωπίζει μια απειλή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο CNN

Διαφήμιση