Αρχική COVID-19 Covid-19: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει την έγκριση του Sputnik V

Covid-19: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει την έγκριση του Sputnik V

0
sputnikv2 1025x559 1
Διαφήμιση

Αισιοδοξία επικρατεί στην Μόσχα για το ορατό πλέον ενδεχόμενο έγκρισης του εμβολίου Sputnik V από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Πανκιν υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα που επιτρέπουν την εκτίμηση ότι αυτό μπορεί να συμβείς ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το «Sputnik V» καταχωρήθηκε επίσημα στις 11 Αυγούστου 2020 ως το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο και μέχρι τώρα κυκλοφορεί σε 71 χώρες με πληθυσμό περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Όσον αφορά τον αριθμό των κρατικών εγκρίσεων, το «Sputnik V» κατατάσσεται δεύτερο στον κόσμο.

Οι κρίσιμες κινήσεις του ΠΟΥ

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, είχε τονίσει ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να είναι εκτός πολιτικής και ότι η προέλευση του φαρμάκου δεν θα παίξει ρόλο.

Η διαδικασία εγκρισης θα πρέπει να  λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2022 για να λάβει το εμβόλιο την πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε ελπίζει ότι η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ολοκληρωθεί σύντομαΕξέφρασε αυτή την ελπίδα σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδεήσεων TASS.

Ο οδικός χάρτης της παγκοσμιας πιστοποίησης

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε όλες τις νομικές συμφωνίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση της EUL (Emergency Use List) τον Οκτώβριο του 2021.

ΠΟΥ και RDIF συνεδρίασαν στα τέλη Νοεμβρίου για να συζητήσουν την ανάγκη πρόσθετων ποιοτικών δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την υποβολή δεδομένων, ώστε ο ΠΟΥ να μπορεί να επισπεύσει την αξιολόγηση αυτού του εμβολίου.

Ο Χανς Κλούγκε αρνήθηκε ότι μια τόσο μακρά διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου σχετίζεται με πολιτικές σκοπιμότητες. «Ο ΠΟΥ είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου είναι ακριβώς η ίδια για κάθε κατασκευαστή, ο οποίος πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια με όλους τους άλλους», είπε.

Εξήγησε ότι η αξιολόγηση της EUL είναι μια διαδικασία που βασίζεται στον κίνδυνο για την αξιολόγηση και την καταχώριση μη αδειοδοτημένων εμβολίων, θεραπευτικών και in vitro διαγνωστικών με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας αυτών των προϊόντων σε άτομα που επηρεάζονται από έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας.

«Η διαδικασία είναι ένα βασικό εργαλείο για τις εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν τα προϊόντα τους για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει όλους τους αιτούντες το ίδιο, χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια για τη μέτρηση οποιουδήποτε προϊόντος, σε αυτήν την περίπτωση, των εμβολίων κατά του COVID-19», κατέληξε.

 

Διαφήμιση