Αρχική Ειδήσεις Ασάνζ: Σε ισχύ ακόμη η προσφορά ασύλου από τον πρόεδρο του Μεξικού

Ασάνζ: Σε ισχύ ακόμη η προσφορά ασύλου από τον πρόεδρο του Μεξικού

0
MEXICO MEXICO CITY COVID 19 VACCINATION CAMPAIGN PRESS CONFERENCE
MEXICO CITY, Dec. 8, 2020 -- Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador speaks at a press conference in Mexico City, Mexico, Dec. 8, 2020. Mexico's vaccination campaign against COVID-19 is expected to begin before the end of the month, with priority given to healthcare professionals and the elderly, the government said on Tuesday. (Photo by Francisco Canedo/Xinhua via Getty) (Xinhua/Francisco Canedo via Getty Images)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε χτες, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, πως πέρυσι προσπάθησε να πείσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ να δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ και επανέλαβε την πρόθεση του να προσφέρει  στον ιδρυτή του WikiLeaks άσυλο στο Μεξικό.

Ο κ. Ομπραδόρ  έγραψε στον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021, πριν ο Τραμπ αποχωρήσει από την εξουσία, σε μια προσπάθεια να δώσει χάρη στον Ασάνζ, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ανέφερε το Reuters.

Η προσφορά ασύλου θα αποτελούσε ένδειξη «αλληλεγγύης, αδελφοσύνης» από πλευράς της χώρας στην οποία θα αποφάσιζε ο ζήσει ο κ. Ασάνζ, που θα μπορούσε να είναι «το Μεξικό», έκρινε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ.

Το κατηγορητήριο και η άποψη του κοινού

Στον Ασάνζ έχουν απαγγελθεί από τις αμερικανικές αρχές  18 κατηγορίες που σχετίζονται με τη διαρροή εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων των ΗΠΑ κατά παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας. Έφτασε πιο κοντά στο να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ πέρυσι, αφού ένα αγγλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Πέρυσι, μια δημοσκόπηση του Hill-HarrisX έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί ήταν πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικάνους να πιστεύουν ότι ο Ασάνζ διέπραξε κατασκοπεία. Ο παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, και ο βουλευτής Τόμας Μάσι (R-Ky.) ήταν μεταξύ εκείνων της δεξιάς που επέκριναν τον Τραμπ ότι δεν έδωσε χάρη στον Ασάνζ πριν αποχωρήσει.

Οι προϋποθέσεις για το άσυλο στο Μεξικό

Εάν του δινόταν άσυλο από το Μεξικό ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα ήταν σε θέση να επεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν θα ήγειρε κανενός είδους απειλή, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Μεξικού.

Οι δικηγόροι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του εφετείου να εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ  στις ΗΠΑ. Η οδύσσεια του άλλοτε έφηβου χάκερ από τη Μελβούρνη, που έμεινε αποκλεισμένος για επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία και κατόπιν εγκλειστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, συνεχίζεται.

Φέρνοντας στο φως εγκλήματα πολέμου του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθούν 175 χρόνια κάθειρξης εάν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη. Πολλοί οι υποστηρικτές του παγκοσμίως οι οποίοι βλέπουν μια υπόθεση πολύ σοβαρή, μια επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Διαφήμιση