Αρχική Ειδήσεις Τουρκία: Η ασφυξία της νεολαία και η επίθεση Ερντογάν στα social media

Τουρκία: Η ασφυξία της νεολαία και η επίθεση Ερντογάν στα social media

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ερντογάν
Διαφήμιση

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας “κατρακυλά”, ωστόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να ενοχλείται.

Η τουρκική λίρα φλερτάρει με νέο χαμηλό ρεκόρ και αυτή την εβδομάδα, αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας» του, υποστηρίζοντας τα χαμηλά επιτόκια.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει επιδεινώσει πολύ τη δύσκολη κατάσταση, με την προοπτική περισσότερων μειώσεων επιτοκίων και πτώσης νομισμάτων να ωθούν τους ξένους επενδυτές να τραβήξουν τα χρήματά τους από την Τουρκία.

Γιατί λοιπόν ο κ. Ερντογάν προωθεί ένα μοντέλο που οι επικριτές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης του πληθωρισμού, υψηλότερης ανεργίας και φτώχειας, και τι σημαίνει αυτό για τους Τούρκους;

Ανορθόδοξη πολιτική

Ο απλός λόγος για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας είναι η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν να εμμένει στη διατήρησει χαμηλών επιτοκίων για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγικές δυνατότητες της Τουρκίας με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα.

Για πολλούς οικονομολόγους, εάν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, ελέγχεται με αύξηση των επιτοκίων. Όχι όμως για τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τα επιτόκια ως «ένα κακό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στην Τουρκία, αλλά η Κεντρική Τράπεζα, που ελέγχεται από τον κ. Ερντογάν, εμμένει στη μείωση των επιτοκίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια απέλυσε τρεις προέδρους κεντρικών τραπεζών και μόλις πριν 15, περίπου, ημέρες αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του, με τη λίρα να συνεχίζει την “ελεύθερη πτώση”.

Στα ύψη οι τιμές

Η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για αγαθά από τρόφιμα έως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, επομένως η άνοδος του δολαρίου έναντι της λίρας έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή των καταναλωτικών προϊόντων.

Για παράδειγμα η ντομάτα, ένα ζωτικό συστατικό της τουρκικής κουζίνας. Για την καλλιέργεια ντομάτας, οι παραγωγοί πρέπει να αγοράζουν εισαγόμενα λιπάσματα και αέριο.

Οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν κατά 75% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο της Αττάλειας.

Το νόμισμα έχει γίνει τόσο ασταθές που οι τιμές αλλάζουν καθημερινά. Ο πληθωρισμός μόνο για τους παραγωγούς είναι 50%.

Πολιτικοί άνεμοι δείχνουν να πνέουν κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει προκαλέσει  διαδηλώσεις στους δρόμους των αστικών κέντρων της Τουρκίας. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σφυροκοπούν τον κ. Ερντογάν για αυτό που αποκαλούν καταστροφική διαχείριση της οικονομίας.

Το χρέος σε ξένο νόμισμα αποτελεί πρόβλημα για τον ιδιωτικό τομέα και οι περισσότερες εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο κερδοφόρο να διατηρούν προϊόντα σε αποθήκες αντί να τα πωλούν, λόγω της αστάθειας και του πληθωρισμού της λίρας.

Όλα αυτά συνθέτουν περισσότερη φτώχεια και διευρυνόμενο χάσμα στο εισόδημα και την ισότητα του πλούτου.

Οργή στους νέους

Η πιο ορατή ένταση της δημόσιας διαφωνίας είναι μεταξύ των νέων στην Τουρκία που εκφράζονται μέσα από το Twitter, τις ζωντανές ροές του Twitch, τα βίντεο του TikTok και στο YouTube.

Ένας στους πέντε νέους στην Τουρκία είναι άνεργος. Ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερο μεταξύ των γυναικών.

Αυτή η γενιά είναι έτοιμη να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική στην Τουρκία, που κυβερνάται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν από το 2002.

Σχεδόν εννέα εκατομμύρια Τούρκοι που γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές του 2023 και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για το AKP.

Ετοιμάζει επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο πλαίσιο αυτό οι πρόσφατες απειλές από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «μία από τις κύριες πηγές απειλών για τη δημοκρατία», σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά ότι το κυβερνών του ΑΚΡ ετοιμάζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα. «Η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει το ζήτημα εθνικής ασφάλειας και έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο ζήτημα ασφάλειας», δήλωσε ο Ερντογάν στις 11 Δεκεμβρίου.

Λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν κοινοποιηθεί δημόσια, αλλά διάφορες αναφορές αναφέρουν ότι προβλέπει τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Μέσων εντός της κυβέρνησης για την παρακολούθηση των διαδικτυακών σχολίων.

Η επικείμενη νομοθεσία φέρεται να επιφέρει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με κατηγορίες για «ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση».

Το προσχέδιο φέρεται επίσης να προτείνει τη σύσταση ενός φορέα παρόμοιου με το ρυθμιστικό φορέα των μέσων ενημέρωσης Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK).

Διαφήμιση