Αρχική Επιστήμη Το Jurassic Park της Λέσβου: Στο φως απολιθωμένα οστά ζώων έως 2...

Το Jurassic Park της Λέσβου: Στο φως απολιθωμένα οστά ζώων έως 2 εκατ. ετών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
lesvos
Διαφήμιση

Περισσότερα από 500 οστά σπονδυλωτών ζώων, που έζησαν στη Λέσβο  πριν από περίπου 1.000.000  έως 2.000.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές, που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, από το 2019.

Τα απολιθωμένα ζώα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους, σημειώνει το Μουσείο Λέσβου.

Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 18-20 εκατομμύρια χρόνια και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους.

Η εξέλιξη της ζωής στο Αιγαίο

«Οι παλαιοντολογικές  ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν  για πρώτη φορά στην περιοχή της Θέρμης, στην Ανατολική ακτή της Λέσβου και τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί της Λέσβου αποτελεί μία σημαντική δεξαμενή τεκμηρίων για την ιστορία της εξέλιξης της ζωής στο Αιγαίο» θα πει στον Αθήνα 9.84  ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

«Τα ευρήματα των ανασκαφών δείχνουν μια ποικιλία πανίδας αποτελούμενη από μεγάλα θηλαστικά, όπως, άλογα, βοοειδή, ελάφια, Αντιλόπες αλλά και σαρκοφάγα ζώα» εξηγεί ο κ. Ζούρος. «Επίσης και πολλά μικροθηλαστικά, κυρίως λαγόμορφα, τα οποία είναι αρκετά σπάνια για τον ελλαδικό χώρο. Τα οστά έχουν βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση, υπάρχουν και κρανία και οδοντοστοιχίες από τα λογόμορφα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ευρήματα αυτής της ηλικίας, ειδικά στις Ανατολικές ακτές του νησιού. Τα νέα αυτά απολιθώματα δίνουν μια καινούργια διάσταση στην φυσική ιστορία της περιοχής την περίοδο που υπήρχε χερσαία σύνδεση της Λέσβου με την Μικρασιατική χέρσο, από όπου, βεβαίως, έρχονταν στο νησί αυτά τα ζώα».

«Μέχρι στιγμής από την ανασκαφική έρευνα έχουν ανακτηθεί πάνω από 500 προσδιορίσιμα δείγματα και πολλά περισσότερα απροσδιορίστου οστεολογικού χαρακτήρα θραύσματα απολιθωμάτων. Ελπίζουμε πως η έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλες θέσεις στην περιοχή και θα έχουμε πολύ περισσότερα ευρήματα το επόμενο διάστημα» υπογραμμίζει ο κ. Ζούρος.

To πλούσιο υλικό των παλαιοντολογικών ανασκαφών βρίσκεται υπό μελέτη, από την οποία θα συλλεγούν στοιχεία για το μέγεθος και τα είδη της πανίδας.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξάγεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επικεφαλής τον διευθυντή του καθηγητή Ν. Ζούρο, σε συνεργασία με τον Λέσβιο ερευνητή Δρ. Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ  Γ. Λύρα. Υπεύθυνος των ερευνητικών ανασκαφικών εργασιών που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θερμής είναι ο γεωλόγος και υποψ. διδάκτωρ Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ  Μ. Γεωργίτσης. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του Μουσείου: Γ. Γρημπιλάκος, Γ. Χωραφάς, Ν. Σαλαμπαρχός, Γ. Πασλής και Γ. Καρακωσταντής.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Μουσείο Λέσβου και Αθήνα 9.84/Κ. Ασλανίδου

Διαφήμιση