Αρχική Επιστήμη Τα μυστικά του Φαραώ Amenhotep I αποκαλύπτονται 3.000 χρόνια μετά

Τα μυστικά του Φαραώ Amenhotep I αποκαλύπτονται 3.000 χρόνια μετά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φαραώ Amenhotep I
Εικόνα: Patrick Landmann/Getty Images
Διαφήμιση

Η μούμια του αρχαίου Αιγύπτιου φαραώ Amenhotep I ήταν τόσο εξαιρετικά και πολύπλοκα τυλιγμένη και διακοσμημένη, με γιρλάντες λουλουδιών και θαμμένη με μια ρεαλιστική μάσκα προσώπου, όπου οι επιστήμονες δίσταζαν να την ανοίξουν. Μέχρι πρόσφατα δηλαδή.

Περίπου 3.000 χρόνια μετά την ταφή του Amenhotep, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να ξετυλίξει ψηφιακά το σώμα του για πρώτη φορά, κοιτάζοντας ουσιαστικά μέσα από τα πολλά στρώματα για να αποκαλύψει πώς θα έμοιαζε όταν ζούσε (φαίνεται ότι πήρε τον πατέρα του) .

Πώς ήταν ο Φαραώ

Βρήκαν επίσης ότι ο Φαραώ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1525 π.Χ. έως το 1504 π.Χ., ήταν 35 ετών και 5,5 πόδια (169 εκατοστά) ύψος όταν πέθανε. Είχε επίσης περιτομή και είχε καλά δόντια, είπαν οι ερευνητές. Κάτω από τα περιτυλίγματα βρίσκονταν 30 φυλαχτά καθώς και «μια μοναδική χρυσή ζώνη με χρυσές χάντρες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sahar Saleem, καθηγητής ακτινολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, σε δήλωση .

Αμενχοτέπ ΙΜάσκα προσώπου της μούμιας του φαραώ Amenhotep I /S. Saleem και Z. Hawass

Αυτή η ζώνη μπορεί να κρύβει «ένα μαγικό νόημα» και τα φυλαχτά «το καθένα είχε τη λειτουργία να βοηθά τον αποθανόντα βασιλιά στη μετά θάνατον ζωή», ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (Δεκ. 28) στο περιοδικό Frontiers in Medicine , είπε στο Live Science σε ένα email.

“Η μούμια του Amenhotep I φορά ένα κόσμημα που ονομάζεται ζώνη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν τέτοια κοσμήματα γύρω από τη μέση τους. Ορισμένες ζώνες, όπως αυτή, έχουν φυλαχτά με κοχύλια στο πλάι”, είπε ο Saleem στο Live Science.

O Φαραώ Amenhotep, ο πρώτος

Η Αίγυπτος επεκτάθηκε στο βόρειο Σουδάν κατά την περίοδο που ο Αμενχοτέπ Α’ βασίλεψε κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας. Ο Φαραώ ξεκίνησε ένα οικοδομικό πρόγραμμα με κατασκευές ή επέκταση πολυάριθμων ναών. Κανείς δεν ξέρει πώς πέθανε ο φαραώ ή πού θάφτηκε αρχικά.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Gaston Maspero βρήκε τη μούμια του Amenhotep το 1881, μαζί με πολλές άλλες μούμιες σε έναν τάφο στη δυτική όχθη της Θήβας (σημερινό Λούξορ). Η μούμια του επανατοποθετήθηκε στον τάφο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της 21ης ​​δυναστείας (γύρω στο 1070 π.Χ. έως το 945 π.Χ.) αφού προηγούμενα τον είχαν κλέψει στην αρχαιότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ληστές είχαν καταστρέψει το σώμα του φαραώ. «Οι εικόνες CT δείχνουν την έκταση της βλάβης της μούμιας του Amenhotep I που περιλάμβανε κατάγματα στον αυχένα και αποκεφαλισμό, ένα μεγάλο ελάττωμα στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και αποσύνθεση των άκρων», συμπεριλαμβανομένου του δεξιού χεριού και ποδιού, έγραψαν οι Saleem και Hawass στο άρθρο τους.

Αμενχοτέπ Ι

Η μούμια του Φαραώ, δείχνει το συρρικνωμένο κρανίο και τον σκελετό του μέσα στους επιδέσμους Εικόνα: S. Saleem και Z. Nuwass

 

Διαφήμιση