Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός: 47 αρχαία αντικείμενα επιστρέφουν στην Ελλάδα

Πολιτισμός: 47 αρχαία αντικείμενα επιστρέφουν στην Ελλάδα

0
Steinhardt
Λάρνακα και μάσκα θανάτου Εικόνα: greekcitytimes
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια πολύχρονη υπόθεση που παρακολουθούσε στενά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλείνει με αίσια έκβαση. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου, 47 αρχαία αντικείμενα επιστρέφονται από την Αμερική στην Ελλάδα.

Η επιστροφή των αρχαίων θα γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ενέκρινε  το ψήφισμα με τίτλο “Επιστροφή ή επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης” στην 44η σύνοδο ολομέλειάς της στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Το ψήφισμα ήταν υπό την αιγίδα της Ελλάδας και υποστηρίχθηκε από 110 άλλα μέλη.

Η υπόθεση Steinhardt

Η υπόθεση αφορά τη Συλλογή του ο Michael Steinhardt, έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Σύμφωνα με την υπόθεση που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη τεκμηριώθηκε ότι μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων διαφόρων πολιτισμών που είχε στη Συλλογή του ο κ. Steinhardt,  180 αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.

Ο ιδρυτής του hedge fund και Εβραίος φιλάνθρωπος M. Steinhardt αποδέχεται μια συμφωνία που θα του αποκλείσει ισόβια από το να κατέχει αρχαιότητες, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αγόρασε περισσότερα από 1.000 κλεμμένα αντικείμενα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τα κλεμμένα αντικείμενα εκτιμώνται σε αξία 70 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνουν ένα ελληνικό δοχείο κατανάλωσης σε σχήμα κεφαλιού ελαφιού που χρονολογείται από το 400 π.Χ. και αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, και μια αρχαία ελληνική λάρνακα. Η λάρνακα χρονολογείται από το 1200 έως το 1400 π.Χ. και αξίζει ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η επιστροφή των κλεμμένων στην Ελλάδα

«Ευχαριστώ τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στη Συλλογή Steinhardt. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη. Εδώ και τρία χρόνια, η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ συνέδραμε αδιάλειπτα τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην τεκμηρίωση της προέλευσης και της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων από την Ελλάδα. Αναζήτησε πληροφορίες σε πλήθος αρχείων που διαθέτει, συνεργάστηκε στενά με συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και συντόνισε με επιτυχία αυτό το δύσκολο έργο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Αθηναίων: Σε “τροχιά” ηλεκτροκίνησης
Επόμενο άρθροΒέλγιο-Ολλανδία: ο ελληνικός θεματικός τουρισμός στις οθόνες