Αρχική COVID-19 Pfizer: Η “Όμικρον” μπορεί να απαιτεί σύντομα και τέταρτη δόση εμβολίου

Pfizer: Η “Όμικρον” μπορεί να απαιτεί σύντομα και τέταρτη δόση εμβολίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
COVID ΕΜΒΟΛΙΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya
Διαφήμιση

Η νέα παραλλαγή ‘Όμικρον” πιθανότατα θα καθιστούσε απαραίτητη μία τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι της Pfizer.

Οι δύο τυπικές δόσεις μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής, ανακοίνωσε η εταιρεία νωρίτερα και χρειάζεται μια αναμνηστική δόση προκειμένου να αυξηθούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Απαραίτητη ενδεχομένως και μία τέταρτη δόση

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, PhD, είπε ότι μπορεί να χρειαστεί μία ακόμη δόση, περίπου ένα χρόνο μετά από την τρίτη λήψη. Τώρα οι επιστήμονες της εταιρείας εκτιμούν ότι η τέταρτη δόση, που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον, θα μπορούσε να απαιτηθεί νωρίτερα.

«Με την Όμικρον, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να το χρειαστούμε πιο γρήγορα», είπε ο Bourla στο Squawk Box του CNBC .

«Αλλά προς το παρόν, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχουμε μπροστά μας χειμώνα», σημείωσε. «Από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε καλά προστατευμένοι για να περάσουμε τον χειμώνα».

Νέα εμβόλια κατά Όμικρον, τον Μάρτιο

Μια τρίτη δόση θα πρέπει να παρέχει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, είπε ο Μπουρλά. Αυτό μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο μέχρι τις αρχές της άνοιξης για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που στοχεύουν την Omicron, τα οποία η Pfizer θα μπορούσε να έχει έτοιμα μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Bloomberg News .Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, 43 άτομα σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ είχαν βρεθεί θετικά στην παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με το Associated Press . Πάνω από το 75% είχε εμβολιαστεί και με την τρίτη αναμνηστική δόση. Περίπου το ένα τρίτο είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Σχεδόν όλοι τους είχαν ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, ανέφερε το AP, με τα πιο κοινά συμπτώματα να είναι ο βήχας , η συμφόρηση και η κόπωση . Ένα άτομο έχει νοσηλευτεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος.

Πώς επηρεάζει η Όμικρον την πανδημία

Το CDC εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει πώς η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας και εάν το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε είναι ότι όσο περισσότερες μεταλλάξεις έχει μια παραλλαγή, τόσο υψηλότερο επίπεδο ανοσίας χρειάζεται ν», είπε στο AP η Rochelle Walensky, MD, διευθύντρια του CDC.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η ανοσία όλων είναι ενισχυμένη», είπε. «Και αυτό είναι πραγματικά που παρακίνησε την απόφαση να επεκτείνουμε τις δόσεις (με ενισχυτές για όλους τους ενήλικες)».Η παραλλαγή ‘Ομικρον έχει αναφερθεί σε 57 χώρες μέχρι στιγμής, ανέφεραν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τετάρτη, και αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Ορισμένα χαρακτηριστικά της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας εξάπλωσής της και του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας. Το ποιος ακριβώς θα είναι αυτός ο αντίκτυπος είναι ακόμα δύσκολο να γνωρίζουμε», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μέσων ενημέρωσης .

Μπορεί να ξεπεράσει τη Δέλτα;

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το Όμικρον οδηγεί σε ταχεία αύξηση της μετάδοσης, είπε, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν εάν μπορεί να «ξεπεράσει τη Delta». Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης από την Όμικρον, αν και φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από το Delta, σημείωσε.

«Αν και χρειαζόμαστε ακόμα απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην Omicron ή τη Delta», είπε. «Τα βήματα που θα κάνουν οι χώρες σήμερα, και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν πώς θα εξελιχθεί το Όμικρον».

Με πληροφορίες από webmd.com

Διαφήμιση