Αρχική Ειδήσεις Πάπας Φραγκίσκος: Μετανάστευση είναι το πρόβλημα του κόσμου

Πάπας Φραγκίσκος: Μετανάστευση είναι το πρόβλημα του κόσμου

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΟΥ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (POOL / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα - Επίσκεψη στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 (POOL / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπιάς», όπως ο ίδιος είχε πει έφτασε σήμερα στη Λέσβο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων. «Ας μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών», είπε ο πάπας. «Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού!», σημείωσε.

«Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας», σημείωσε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τόνισε ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του κόσμου.

“Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε”

Ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης στους Λέσβιους για τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, απηύθυνε από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχθηκαν με επευφημίες και αισθήματα αγάπης πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. “Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε” του φώναζαν. Χαιρέτισε τους πρόσφυγες, ενώ μικρά παιδιά του πρόσφεραν ένα δώρο. Με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα – ένα τα παιδιά που τον περίμεναν.

Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Πάπας: Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σε αυτά τα παιδιά

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά. Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσδοκία, μάτια που έχουν δει βία και φτώχεια, μάτια βουρκωμένα με πάρα πολλά δάκρυα. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου.

Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, επεσήμανε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία.

Ευχαρίστησε τους Λέσβιους για τις θυσίες που υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης και ευχήθηκε η Παναγία να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από ιδεολογίες και με γοργά βήματα να στραφούμε σε αυτούς που υποφέρουν.

ΠτΔ: Η κατάσταση σήμερα είναι αισθητά βελτιωμένη

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή.  Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί ενώ εποχούμενες δυνάμεις θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του Ποντίφικα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα επιβλέπει από αέρος την διαδρομή του Πάπα.

Γεγονός διεθνούς εμβέλειας

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από 19 χώρες καλύπτουν την επίσκεψη Πάπα και συγκεκριμένα από τις παρακάτω χώρες: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.

Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936, από γονείς Ιταλούς μετανάστες. Ο πατέρας του, Mario, εργαζόταν ως λογιστής στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του, Regina Sivori, ήταν αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών της οικογένειας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Χημεία επέλεξε τον δρόμο της ιεροσύνης, εισερχόμενος στο Ιεροσπουδαστήριο της Villa Devoto. Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε ως δόκιμος στο Τάγμα των Ιησουιτών. Ολοκλήρωσε τις ανθρωπιστικές σπουδές του στη Χιλή και επέστρεψε στην Αργεντινή το 1963 όπου έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία από το Colegio de San José στο San Miguel. Στη συνέχεια (1964-1965) δίδαξε φιλοσοφία στο Κολέγιο της Inmaculada Concepción στη Santa Fé και ένα χρόνο αργότερα (1966) στο Colegio de San José στο Μπουένος Άιρες, όπου και σπούδασε, παράλληλα, Θεολογία από το 1967 έως το 1970.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Συνέχισε την εκπαίδευσή του το 1970-1971 στο Πανεπιστήμιο της Alcalá de Henares στην Ισπανία και στις 22 Απριλίου 1973 έδωσε τους τελικούς όρκους του στο Τάγμα Ιησουιτών. Στην Αργεντινή έγινε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του San Miguel, σύμβουλος της Επαρχίας του Τάγματος Ιησού και Πρύτανης της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Colegio Máximo.

Τον Ιούλιο του 1973 έγινε Έπαρχος των Ιησουιτών στην Αργεντινή, θέση που διατήρησε επί έξι χρόνια. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην εργασία του στον πανεπιστημιακό τομέα και από το 1980 ως το 1986 υπηρέτησε ξανά ως Πρύτανης στο Colegio de San José, καθώς και ως εφημέριος στο San Miguel. Τον Μάρτιο του 1986 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία. Στη συνέχεια μετατέθηκε αρχικά στο Colegio del Salvador του Μπουένος Άιρες και μετά στην εκκλησία των Ιησουιτών στην πόλη Cordoba ως πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος.

Το 1992 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και τον Φεβρουάριο του 2001 αναδείχθηκε Καρδινάλιος. Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στο Κονκλάβιο το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Ο ίδιος εξελέγη ως ο 266ος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013.

Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και εν γένει από την αμερικανική ήπειρο, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, για τον οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του τονίζοντας ότι έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής του.

Έχει συγγράψει τα βιβλία “Meditaciones para religiosos” (1982), “Reflexiones sobre la vida apostólica ” (1992) και “Reflexiones de esperanza” (1992).

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Διαφήμιση