Αρχική COVID-19 Όμικρον: Ανησυχία από αύξηση κρουσμάτων σε Ν. Αφρική και επαναλοιμώξεις

Όμικρον: Ανησυχία από αύξηση κρουσμάτων σε Ν. Αφρική και επαναλοιμώξεις

Σύνταξη: ecozen.gr

0
COVID19
Διαφήμιση

Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική. Ήδη σχεδόν δύο βδομάδες από τον εντοπισμό της η παραλλαγή Όμικρον καταγράφεται ότι παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά το σημαντικότερο που προβληματίζει και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι οι επαναλοιμώξεις. Ως πιθανή απάντηση από τους επιστήμονες για την αντιμετώπισή της είναι η ενισχυτικές δόσεις εμβολιαστικής κάλυψης.

Στις ΗΠΑ η νέα παραλλαγή φαίνεται ότι μεταδίδεται γρήγορα σε όλο και περισσότερες Πολιτείες, ενώ εκφράζεται η ανησυχία για διασπορά ήδη στην κοινότητα

Έκρηξη κρουσμάτων στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική αναφέρει μία έκρηξη των νέων κρουσμάτων COVID-19 με πάνω από 11500 νέα κρούσματα ημερησίως και 22% ποσοστό θετικότητας την Πέμπτη, από 8400 και 16% την Τετάρτη, ενώ δύο εβδομάδες πριν τα αντίστοιχα νούμερα ημερησίως ήταν 300 και 2% ποσοστό θετικότητας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για το νέο στέλεχος όμικρον.

Από την εμφάνιση του νέου στελέχους έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά 10 φορές στη Νότια Αφρική, δημιουργώντας έτσι την ανησυχία ότι το νέο στέλεχος όμικρον θα αντικαταστήσει το δέλτα ως το επικρατόν στέλεχος παγκοσμίως.

Συνολικά το 24% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής και το 43% των ενηλίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Κολοράντο, στη Χαβάη, και στη Μινεσότα. Ενώ τα περισσότερα κρούσματα συσχετίστηκαν με ταξίδι στη Νότιο Αφρική, ένα κρούσμα δεν είχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού κάτι που καταδεικνύει ότι το νέο στέλεχος έχει διασπαρεί στην κοινότητα.

Σύμφωνα με μία μελέτη στη Νότια Αφρική το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης παρέχει λίγη προστασία έναντι στο νέο στέλεχος, ενώ περιγράφηκαν 35000 ύποπτες επαναλοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρείς μήνες πριν. Το στέλεχος όμικρον έχει 50 μεταλλάξεις σε σχέση με το πρώτο στέλεχος της Ουχάν, με τις 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, και 10 στην περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα.

Πιο μεταδοτικό από τη Δέλτα

Αντίστοιχα το στέλεχος δέλτα είχε τις μισές περίπου μεταλλάξεις και μόλις δύο στην προαναφερθείσα κομβική περιοχή του ιού. Κάποιες από τις μεταλλάξεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για αυξημένη μεταδοτικότητα, και είχαν ανιχνευθεί και σε προηγούμενα στελέχη, όπως το άλφα. Συνεπώς, με τα στοιχεία αυτά το όμικρον έχει στη «φαρέτρα» του όπλα ώστε να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό και από το δέλτα.

Προβληματίζει η επαναλοίμωξη για αποτελεσματικότητα εμβολιασμού

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να προσδιορίσουν αν το στέλεχος αυτό οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο και μπορεί να διαφύγει την προστασία των εμβολίων. Βέβαια τα ευρήματα για την τόσο συχνή επαναλοίμωξη είναι άκρως ανησυχητικά, αλλά η προστασία των εμβολίων ακόμα και αν αποδειχθεί μικρότερη σε σχέση με άλλα στελέχη, πιθανά με τις δόσεις ενίσχυσης που ο τίτλος των αντισωμάτων εκτοξεύεται, η προστασία θα είναι επαρκής και για το στέλεχος όμικρον.

Στις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα για να προσδιοριστεί ο ακριβής κίνδυνος του όμικρον για την παγκόσμια κοινότητα.

Διαφήμιση