Αρχική Ειδήσεις Οι δικαιούχοι της επιδότησης ρεύματος – Τα κριτήρια του 2022

Οι δικαιούχοι της επιδότησης ρεύματος – Τα κριτήρια του 2022

0
ilektriko reyma
Πρωτοβουλία στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών λόγω των συνεχών ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας Φωτογραφία: Ρexels
Διαφήμιση

Διευκρινίσεις επί της πρωτοβουλίας στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών με την επιδότηση τιμολογίων ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεδομένων των συνεχών ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους που καλούνται να «σηκώσουν», έδωσε με τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παραδεχόμενος ότι «το 2022 το κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο απ’ ότι τη χρονιά που περνά».

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός για τις προφανείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της κλιμάκωσης του τιμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων. Όπως τόνισε «Αυτό προβληματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο διότι εκτινάσσει τις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και άρα δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις».

«Οι τιμές στην ενέργεια είναι κάτι ανησυχητικό σε επίπεδο Ευρώπης και στη χώρα μας. Δυστυχώς φαίνεται οι ανατιμήσεις να κρατούν όλο το 2022» δήλωσε ο κ.Σκρέκας προβαίνοντας και σε κάποιες πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις. «Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Από τον Απρίλιο φαίνεται μια αποκλιμάκωση, θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά όχι σε τιμές του 2020».

Οι δικαιούχοι της επιδότησης λογαριασμών ρεύματος

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μέσα από τις ενισχύσεις, και από τη μηνιαία αναπροσαρμογή της επιδότησης, γίνεται μία προσπάθεια κάλυψης του μεγαλύτερου τμήματος της ανατίμησης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος επανέλαβε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Και όπως γίνεται κάθε φορά σε περίπτωση αναπροσαρμογής κόστους τιμών, οι καταναλωτές θα την διαπιστώσουν σε επόμενους (της απόφασης) εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Η έκπτωση στο οικιακό φυσικό αέριο

Όπως έγινε γνωστό μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.

Επίση, οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Η επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων

Για τη στήριξη των αγροτών ανακοινώθηκε πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα τιμολόγια για την κατανάλωση ενέργειας κατά τους μήνες Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.

Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με κριτήρια οι επιδοτήσεις το 2022

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, όσο και ο κ.Σκρέκας στη συνέντευξή του, ήταν κατηγορηματικοί αναφορικά με τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος,μέχρι το τέλος του 2021. Θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ωστόσο από το νέο έτος θα υπάρξουν κριτήρια, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Σκρέκας «Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει δεν μπορείτε να επιδοτείτε όλο το ρεύμα σε όλους, διότι δεν αφήνετε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει. Έχουμε σχεδιάσει μεταβολή της ενίσχυσης για την επιδότηση του ρεύματος.

Από το νέο έτος η περαιτέρω ενίσχυση στην ενέργεια θα καλύψει όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Θα είναι χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα καλύπτουμε μεγάλο μέρος νοικοκυριών. Θα τα εξειδικεύουμε το επόμενο διάστημα. Θα είναι με τέτοιο τρόπο που θα είναι δίκαιο» υποστήριξε ο Κ. Σκρέκας.

 

Διαφήμιση