Αρχική Ειδήσεις Ο ΟΗΕ ζητάει 41 δις για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ΟΗΕ ζητάει 41 δις για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια

0
Ο ΟΗΕ ζητάει 41 δις για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια
Εικόνα: Unsplash/ Jonathan Ansel Moy de Vitry
Διαφήμιση

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στον 2022 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τη πανδημία, τις πολλαπλές πολεμικές συρράξεις αλλά και από τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Συνολικά, περίπου 274 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στην επόμενη χρονιά, δηλαδή ένας στου 29 ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με φέτος. Ο φετινός αριθμός  είχε ήδη καταρρίψει όλα τα ρεκόρ, εξήγησε σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του οργανισμού.

Οι ανάγκες που στοχεύει να καλύψει ο ΟΗΕ

Σε Συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο υψηλός. Ο οργανισμός έχει στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 63 χώρες.

Η πανδημία βύθισε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια την περασμένη χρονιά, συνοψίζει η έκθεση του OCHA.

Η πανδημία οδήγησε σε τέλμα  πολλά συστήματα υγείας, με τραγικές συνέπειες στην αντιμετώπιση  άλλων επιδημιών, όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία. Το 2021, 23 εκατομμύρια παιδιά δεν μπόρεσαν να λάβουν ούτε τα βασικά εμβόλια.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ  η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι πολλαπλές φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα τους και να εκτοπιστούν εξ ανάγκης σε άλλες χώρες ως το 2050. «Αν δεν υπάρξει διαρκής και άμεση δράση, το 2022 μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό» σε έναν κόσμο όπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποσιτίζονται.», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο λιμός απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους

Στο Αφγανιστάν, οι χρόνιες πολεμικές συρράξεις, η έντονη ξηρασία και η οικονομική εξαθλίωση αποτελούν έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για το μέλλον των ανθρώπων της χώρας. Τα 2/3 του πληθυσμού του χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και εννιά εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Ο ΟΗΕ προκειμένου να βοηθήσει 22 εκατομμύρια Αφγανούς  θα χρειαστεί 4,5 δισεκ. δολάρια την επόμενη χρονιά.

Η Υεμένη και η Συρία, πλήττονται και αυτές με τη σειρά τους και επιβαρύνονται με χρόνιους πολέμους όμως οι ανάγκες της Αιθιοπίας γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και ανησυχούν περισσότερο τον ΟΗΕ αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα διέταξε τον στρατό να επιτεθεί στην επαρχία Τιγκράι. Σύμφωνα με την έκθεση του OCHA, 26 εκατομμύρια πολίτες της Αιθιοπίας εξαρτώνται άμεσα από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Αιθιοπία λοιπόν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι «η πιο ανησυχητική κατάσταση» σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς.

 

 

Διαφήμιση