Αρχική Ειδήσεις Νόμος η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας μετά την υπογραφή Μπάιντεν

Νόμος η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας μετά την υπογραφή Μπάιντεν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Τζο Μπάιντεν
Διαφήμιση

Και επισήμως νόμος, μετά την υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο προϋπολογισμός για την Εθνική Άμυνα (NDAA) του οικονομικού έτους 2022, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σε αυτόν είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Η «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021»,  είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και είχε ενοχλήσει πολύ την Άγκυρα. Πλέον με την υπογραφή Μπάιντεν λαμβάνει και η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύ νόμου.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο.  αυτό που καθορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Η «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021»

[347105] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1  (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.

Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.

Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός

Νόμος η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας μετά την υπογραφή Μπάιντεν

Ο προϋπολογισμός, που υπήρξε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, προβλέπει αυξήσεις 2,7% για τους στρατιωτικούς, αγορές αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ χαράσσει και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών απειλών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία παρέχει στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. 4 δισεκ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Άμυνας (EDI) και 150 εκατ. δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της Βαλτικής.

Για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση 7,1 δισεκ. δολαρίων στην Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού (PDI) καθώς και μια δήλωση του Κογκρέσου ότι στηρίζει την άμυνα της Ταϊβάν. Επίσης, απαγορεύει στο υπουργείο Άμυνας να αποκτά προϊόντα που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Διαφήμιση