Αρχική Ειδήσεις Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ)
Διαφήμιση

Συνολικά τρεις σοροί ανδρών, έχουν περισυλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου, μετά τη βύθιση σκάφους, που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών σήμερα τα ξημερώματα.

Πρόκειται για μία ακόμη ανθρώπινη τραγωδία που γράφεται στα νερά του Αιγαίου και εκφράζονται ανησυχίες για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων καθώς σύμφωνα με μάρτυρα το πλοίο που βούλιαξε αργά το βράδυ της Τρίτης μετέφερε ίσως και περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 12 μετανάστες (επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μία γυναίκα) που περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και βρίσκονταν σε μικρή βοηθητική λέμβο του σκάφους, ενώ το πρωί εντοπίστηκε και μία σορός άνδρα η οποία μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη.

Σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης αργά την Τρίτη, αξιωματούχοι της ακτοφυλακής δήλωσαν ότι είναι απίθανο να βρεθούν επιζώντες.

«Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, αλλά σε νερά που είναι πολύ κρύα και πολύ βαθιά, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος [ζωντανός] μειώνονται με την ώρα», δήλωσε ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. «Ο φόβος μας είναι ότι οι περισσότεροι απλά δεν κατάφεραν να κατέβουν από το σκάφος και βυθίστηκαν μαζί του».

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονταν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, τρία πλωτά παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι μια φρεγάτα του ναυτικού, τέσσερα σκάφη της ακτοφυλακής, τρία ελικόπτερα Super Puma, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-130, τρία διερχόμενα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της Τετάρτης

Δεύτερο ναυάγιο σε λίγες ημέρες

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη απώλεια ζωών στη Μεσόγειο μέσα σε λίγες μέρες από ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από πέντε ημέρες αφότου αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τη μετανάστευση δήλωσαν ότι 164 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης , που τώρα είναι το κυρίαρχο σημείο διέλευσης ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι απόπειρες διέλευσης από την άναρχη πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου καταστολής των προσφύγων στην Τρίπολη, την πρωτεύουσά της.

1.500 νεκροί από την αρχή της χρονιάς

Σε δύο ξεχωριστά ναυάγια την Παρασκευή και το Σάββατο, οι διασώστες ανέσυραν τα πτώματα όσων πνίγηκαν όταν ξύλινες βάρκες που κατευθυνόταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία ανατράπηκαν σε θαλασσοταραχή. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών ανέβασε τον αριθμό των νεκρών όσων χρησιμοποιούν την κεντρική μεσογειακή διαδρομή σε περίπου 1.500 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης .

 

Διαφήμιση