Αρχική Ενέργεια Μητσοτάκης: Τρία νέα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Τρία νέα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI) - σεξουαλική βία
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρέμβαση της κυβέρνησης απέναντι στις ραγδαίες αυξήσεις που σημειώνονται στην ενέργεια. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού εξήγγειλε τρία νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Τα νέα μέτρα

Πρόκειται για τα εξής:

  • Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για το Δεκέμβριο.
  • Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο.

Αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυξήσεις στο φυσικό αέριο που ήταν «πέρα από κάθε προβλεπτικό μοντέλο», ενώ απεθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε κ. Τσίπρα τι θα γίνει το 2022 στην αγορά ενέργειας. Αν το ξέρετε, πείτε το και σε εμάς, για να σχεδιάσουμε από κοινού τα μέτρα!».

Ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αυτό που συμβαίνει ειδικά με τις τιμές του φυσικού αερίου», προσέθεσε πως η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν έγκαιρη και δυναμική, για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα των αγορών.

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες, και οι οποίες – όπως είπε-  συνδέονται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα lockdown, οι αυξήσεις σε πρωτοφανή επίπεδα στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο, με τη σειρά τους, επιβάρυναν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. «Αντιδράσαμε έγκαιρα, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι στο 4%».

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα. “Το βασικό συμπέρασμα δεν είναι άλλο από ότι όσο πιέζεται το σύστημα, τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Και δυστυχώς το σύστημα είναι δυο ταχυτήτων και χρειάζεται ενίσχυση…Πρόκειται για δεδομένα που επικαλούμαι πρώτος εγώ εδώ και πολλούς μήνες. Πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί τη μελέτη αυτή δεν την πήραμε ουδέποτε στα χέρια μας… Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή, για να ενισχύσω το σύστημα της υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε μία εικόνα τραγική. Και σπεύσαμε και διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ”, επεσήμανε.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, για:

Την οικονομία

  • Η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1% και η δική μας 6,9% ακούγονται εξαιρετικά συντηρητικές. Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική άμυνα και την πρόοδο. Παρά τις σημαντικές απώλειες είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας…Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες…
  • Η κυβέρνηση στήριξε τις θέσεις εργασίας. Έχουμε 4.100.000 εργαζόμενους. Κοντά στις 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους προέβλεπαν λουκέτα…Ασπίδα απέναντι στις αυξήσεις των τιμών είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα βρει συνέχεια εντός του 2022. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη ρωμαλέα, αλλά και ποιοτικά διαφορετική. Αλλάζοντας το μοντέλο, με έμφαση την καινοτομία και τις εξαγωγές. Οι Έλληνες και του χρόνου θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Όλοι οι Έλληνες. Οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις…το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία που θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη θα έχουν όλοι, χωρίς κανείς να μένει πίσω. Αυτήν την πολιτική, πάντα, θα υπηρετούμε.
  • Εντός του 2022 η χώρα θα βρεθεί έξω από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Την πανδημία

  • Μπροστά στην επίθεση της “Όμικρον” έχουμε διαμορφώσει τις δικές μας γραμμές άμυνας… Ελπίζουμε η μετάλλαξη να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα… Έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πρώτη και πιο σημαντική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Εφαρμόσαμε ειδικές ρυθμίσεις για την είσοδο στη χώρα και για τους εμβολιασμένους. Για όσους μπουν στη χώρα μας στη διάρκεια των Χριστουγέννων, γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της στη χώρα μας…Είναι απολύτως απαραίτητο τις ημέρες των γιορτών να τηρήσουμε τα προστατευτικά μέτρα.
  • Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης, που αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Έχω στα χέρια μου μία έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ. Και λέει για τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Λέει για 5.000 κατά έτος που θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός ΜΕΘ. Χωρίς Covid…Υπό κανονικές συνθήκες, εάν είχαμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Και η ουσία είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται άσκηση σύνθετη και δύσκολη από το να φτιάξουμε κρεβάτια ΜΕΘ. Θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συνέβησαν σε συστήματα υγείας πολύ πιο ώριμα….Στη Σουηδία, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όποιος ήταν άνω των 65 σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν σε νοσοκομείο. Εάν είχαμε μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα κοιτάζαμε να λύναμε αυτό το πρόβλημα…Όταν μίλησα για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νοσοκομειακού χάρτη ήρθε η λαϊκιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος, είπατε με τεράστιο θράσος κ. Τσίπρα, ότι βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταψηφίσατε. Την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά. Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60. Τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Να τη χαίρεστε τη στήριξη.

Την ενέργεια

Για ένα διάστημα, η ακρίβεια θα μας πολιορκεί. Η κυβέρνηση θα είναι εδώ, για να στηρίξει όλους τους πολίτες. Θα το κάνουμε, χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία.

Με το βλέμμα στις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προσγειωθούν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale. Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπογραφεί η τελική συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες Belharra. “Σε αυτήν τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες για δέκα χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μία ακόμα φορά μία παράδοση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο λαός. Είστε παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει…Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή, κ. Τσίπρα”, ανέφερε.

Διαφήμιση