Αρχική COVID-19 Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: «Χάνονται ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: «Χάνονται ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

0
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Εικονα: UNSPLASH/SJ Objio
Διαφήμιση

Σάλο έχει προκαλέσει μελέτη των γνωστών επιστημόνων Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας μας. Όπως διαπιστώνεται, από τον συσχετισμό του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid στη χώρα μας και της θνητότητάς τους, «Χάνονται ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν».

Στη μελέτη γίνεται εκτενής αναφορά στην «Υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομενα, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα. Ενώ, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται έως 57% ανάλογα με την πληρότητα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η σχετική δημοσίευση – άρθρο στο Scandinavian Journal of Public Health.

Κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα»

Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ. Το ποσοστό εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας.

Τουλάχιστον 1.500 ασθενείς λόγω κορωνοϊού θα μπορούσαν να έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία κατά το διάστημα των 8 μηνών που αφορά η μελέτη.

«Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας» σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λύτρας.

Οι δείκτες που συγκλονίζουν

Όπως αναφέρει ο ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και «εν μέρει» ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

Όπως αναφέρει, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν

  1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (έως και 200 διασωληνωμένους),
  2. σε νοσοκομεία Αττικής, και
  3. εντός ΜΕΘ».

Και συνεχίζει, «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.

Ο διακριτός ρόλος Τσιόδρα

Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο «ανώτατο» επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.

Και η (εξαιρετική) ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras · εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με “αποκλειστικό” μέλημα τη Δημόσια Υγεία».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνέργεια: Νέα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν το Σάββατο
Επόμενο άρθροΤην αναβάθμιση του revenge porn σε κακούργημα εξετάζει το υπ.Δικαιοσύνης