Αρχική COVID-19 Μαγιορκίνης: Αναμένεται ραγδαία αύξηση διαγνώσεων από την έλευση της «Όμικρον»

Μαγιορκίνης: Αναμένεται ραγδαία αύξηση διαγνώσεων από την έλευση της «Όμικρον»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μαγιορκίνης
Εκόνα: EUROKINISSI/ POOL ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Διαφήμιση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος «Όμικρον» έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

“Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου”. Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Ραγδαία αύξηση διαγνώσεων

Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση του στελέχους “Ομικρον” αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων.

Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. “Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.

Παπαευαγγέλου: Χριστούγεννα στη σκιά της Όμικρον

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε από την πλευρά της ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Η ίδια χαρακτήρισε αργό τον ρυθμό αποκλιμάκωσης .

Μιλώντας για τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».

Διαβάστε επίσης:  Η σχέση της γενετικής προδιάθεσης για Covid-19 και του υποθυρεοειδισμού

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από την Βήτα και Δέλτα.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή αιτήσεων για σεισμόπληκτους Κρήτης & πυρόπληκτους Εύβοιας
Επόμενο άρθροWorld Travel Awards 2021: Η Ελλάδα κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός