Αρχική Ειδήσεις «Λουκέτο» σε 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο

«Λουκέτο» σε 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο

0
pyrinikos antidrastiras Velgio
Πυρηνικός σταθμός στο Βέλγιο Frédéric Paulussen/Unsplash
Διαφήμιση

Έπειτα από μαραθώνιες κοινοβουλευτικές διεργασίες, στο πλαίσιο της σταδιακής εξόδου της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, η Βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο επτά πυρηνικών αντιδραστήrων μέχρι το 2025. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μόλις το πρωί της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου 2021, προβλέπει «επένδυση περίπου 100 εκατ. ευρώ στην έρευνα για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες».

Ο χρονικός ορίζοντας οριστικής εξόδου τη χώρας είναι το 2025, μετά από μία ταραχώδη διαδρομή δύο δεκαετιών. Το θέμα εξακολουθεί να διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές και οικολόγοι.

Οι κοινοβουλευτικές έριδες

Εδώ και ένα μήνα, οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR, ενός από τα επτά κόμματα του συνασπισμού, προειδοποιούσαν κατά του σεναρίου της πλήρους εξόδου που υποστηρίζεται από την φλαμανδή οικολόγο υπουργό Ενέργειας, Τίνε φαν ντερ Στρέτεν.

Οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR ζητούσαν να διατηρηθεί ένα μέρος των σημερινών πυρηνικών δυνατοτήτων υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών ρυπαίνουν υπερβολικά, καθώς παράγουν CO2. Περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Όπως μετέδωσε το δίκτυο RTBFΤ, λίγο πριν τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το Βέλγιο να επενδύσει «στην έρευνα για τις βιώσιμες και ουδέτερες σε CO2 ενέργειες», περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας του μέλλοντος (SMR).

Με πληροφορίες από γαλλόφωνο δίκτυο RTBF & liberal

Διαφήμιση