Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κομισιόν: Υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Κομισιόν: Υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD) αλλά και τα χρονοδιαγράμματα για την επιδιωκόμενη αναβάθμισή τους, με στόχο την μείωση των εκπομπών κατά 55% ως το 2030, παρουσιάζει επισήμως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο της EPBD όλα τα νέα κτίρια, όπου είναι τεχνικά εφικτό, θα πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, σε ποσοστό 100%, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2030.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτικές και μέτρα με σκοπό την πλήρη σταδιακή κατάργηση έως το 2040 της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα κτίρια.

Η αναθεωρημένη οδηγία προβλέπει επίσης, την αποτύπωση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (EPC). Το νέο πρότυπο για τα EPC περιλαμβάνει την απαίτηση να παρουσιάζεται με σαφήνεια η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, πόσο αντιπροσωπεύει σε σύγκριση με τις ανάγκες του κτιρίου και πόσο βελτιώνει τις συνολικές εκπομπές του κτιρίου, τελικά.

Η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση του πλαισίου των μακροπρόθεσμων στρατηγικών ανακαίνισης για την ενίσχυση της μεγαλύτερης διαφάνειας, της καλύτερης συγκρισιμότητας, της καλύτερης εφαρμογής και των διαδικασιών παρακολούθησης, αντανακλώντας την υψηλότερη φιλοδοξία σε επίπεδο ΕΕ για την οικοδόμηση απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Οι άμεσοι στόχοι του αναθεωρημένου σχεδίου

Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει στην

  • Ανακαίνιση 35 εκατ ακινήτων ως το τέλος της δεκαετίας.
  • Εδραίωση κοινών ελάχιστων στάνταρ ενεργειακής απόδοσης.
  • Εναρμόνιση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και
  • Θέσπιση ενός κοινού διαβατηρίου ανακαίνισης.

Τελικός σκοπός είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια κατά 60% ως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015 και η ηλεκτροδότησή τους να γίνεται κατά 40% από ΑΠΕ.

Όπως έχει διαπιστωθεί, τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της συνολική ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράγουν μόλις το 1/3 των εκπομπών. Κι ενώ το 85% των κτιρίων έχει χτιστεί πριν το 2000, μόλις το 75% έχει φτωχή ενεργειακή απόδοση.

Επίσης, παρά το πλήθος προγραμμάτων χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναάθμιση κτιρίων, μόλις το 11% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος υποβάλλεται σε κάποιες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κάθε χρόνο.

Λόγος για τον οποίο, η νέα πρόταση της EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) προβλέπει την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης για καυστήρες που κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων ως το 2027.

Διαφήμιση