Αρχική Ζώα Ισραήλ: Χιλιάδες νεκροί γερανοί από τη γρίπη των πτηνών

Ισραήλ: Χιλιάδες νεκροί γερανοί από τη γρίπη των πτηνών

0
dead cranes sunday
Τα πτώματα γερανών γεμίζουν τη λίμνη στο καταφύγιο της λίμνης Hula στο βόρειο Ισραήλ στις 26 Δεκεμβρίου 2021, μετά από ξέσπασμα γρίπης των πτηνών. Εικόνα:Guy Eilon/ Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο βόρειο Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 5.200 μεταναστευτικούς γερανούς και ανάγκασε τους αγρότες να σφάξουν εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν, όπως λένε, την πιο θανατηφόρα καταστροφή της άγριας ζωής στην ιστορία της χώρας.

Οι νεκροί γερανοί εντοπίστηκαν στη κοιλάδα Hula, στο βόρειο Ισραήλ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 25.000 γερανοί  βρήκαν καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος μιας σημαντικής διαδρομής μετανάστευσης πτηνών. Περίπου 500.000 γερανοί περνούν από το Ισραήλ κάθε χρόνο στο δρόμο προς την Αφρική και ένας μικρός αριθμός μένει πίσω.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με συμβούλους ασφαλείας και ειδικούς υγείας για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών (H5N1).Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού σε άνθρωπο.

crane carcass cleanup2 640x400
Συλλογή των νεκρών άγριων γερανών που σκοτώθηκαν από τη γρίπη των πτηνών στο φυσικό καταφύγιο Hula Lake στο βόρειο Ισραήλ, 27 Δεκεμβρίου. Εικόνα: Hadas Kahaner, Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων

Οι προβλέψεις και οι δηλώσεις για την εξάπλωση της γρίπης

Η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ περιέγραψε την επιδημία ως «το χειρότερο πλήγμα για την άγρια ​​ζωή στην ιστορία της χώρας» σε ένα tweet της.

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ πιστεύει ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε από την κοινότητα Moshav Margaliot στα σύνορα με τον Λίβανο.  Πιθανότατα  οι  γερανοί μολύνθηκαν από μικρότερα πουλιά που είχαν επαφή με φάρμες που έπασχαν από εστίες. Δεκάδες από τα πουλιά βρέθηκαν άρρωστα πριν από σχεδόν 10 ημέρες.

Ο Ούρι Νάβε, ανώτερος επιστήμονας στην Αρχή για τα Πάρκα και τη Φύση του Ισραήλ, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο. Σχετικά με το ζήτημα εξήγησε πως «Πολλά από τα πουλιά είναι νεκρά στη μέση του υδάτινου όγκου, επομένως είναι δύσκολο να τα βγάλουν έξω».

Το υπουργείο Γεωργίας είπε ότι οι αγρότες στο Margaliot απέτυχαν να αναφέρουν το ξέσπασμα όταν ανακαλύφθηκε με αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση  της μόλυνσης.  Το υπουργείο εντόπισε επίσης σημεία H5N1 σε τρεις άλλες αγροτικές κοινότητες που έκτοτε έχουν απομονωθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου γνωστοποίησε ότι οι αγρότες αναγκάστηκαν  να σκοτώσουν  500.000 κοτόπουλα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την κατάσταση.

Η γρίπη των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική ασθένεια που στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλει μόνο τα πτηνά. Αλλά ένας τύπος του ιού που ονομάζεται H5N1 μπορεί να μεταναστεύσει στον άνθρωπο και μερικές φορές είναι θανατηφόρος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 18 χώρες έχουν αναφέρει 863 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης από γρίπη των πτηνών από το 2003. Από αυτούς τους ανθρώπους, 456 ή λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν θανατηφόροι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

 

Διαφήμιση