Αρχική Ειδήσεις Ινδονησία: Σεισμός 7,3 ρίχτερ, προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Ινδονησία: Σεισμός 7,3 ρίχτερ, προειδοποιήσεις για τσουνάμι

0
σεισμοί, σεισμός, σεισμική δόνηση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ινδονησία και προκάλεσε τον πανικό σε δεκάδες κατοίκους. Η ινδονησιακή μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,5 βαθμών . Ωστόσο το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), από την πλευρά του, έκανε λόγο για σεισμό 7,3 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 18,5 χιλιομέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Φλόρες, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Μομέρε. Αντίστοιχα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,7 βαθμών και το εστιακό βάθος  του ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια, έγινε αισθητή τουλάχιστον μια μετασεισμική δόνηση 5,6 βαθμών. Η πρώτη  σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 05:20 ώρα Ελλάδας. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές παρόλο που πολλοί κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό και έφυγαν από τα σπίτια τους.

Ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα δεν θεωρείται μεγάλος, εφόσον ο σεισμός έγινε σε  αραιοκατοικημένη περιοχή του αρχιπελάγους, ωστόσο «πρόσφατοι σεισμοί σε αυτή την περιοχή δημιούργησαν δευτερογενείς κινδύνους, όπως κατολισθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες», σύμφωνα με το USGS.

indonesia earthquake
Εικόνα: Chen Meylee, Nurhalijah Afriely/Reuters

Η σεισμολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι που  αφορά κυρίως τις περιοχές Μαλούκου, Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, Δυτική Νούσα Τενγκάρα, Νοτιοανατολική και Νότια Κελέβη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν αποκλείεται το τσουνάμι να χτυπήσει ακτές που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

«Είναι πιθανό να χτυπήσουν επικίνδυνα κύματα κατά μήκος ακτών που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο», προειδοποίησε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έχει έδρα τη Χονολουλού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση