Αρχική Ενέργεια Δημοσιεύθηκε ο οδηγός του “Εξοικονομώ 2021”

Δημοσιεύθηκε ο οδηγός του “Εξοικονομώ 2021”

0
Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ - εξοικονόμηση ενέργειας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δημοσιεύθηκε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»  και δίνει την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης σε 50.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα. Ο νέος κύκλος ενεργειακής αναβάθμισης έχει αυξήσει τον αριθμό των προβλεπόμενων κτιρίων κατά 38% σε σχέση με τον προηγούμενο. Έτσι, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το νέο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στην επίτευξη του στόχου να αναβαθμιστούν  600.000 κτίρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο στόχος έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το νέο πρόγραμμα ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες που εμφανίζονται είναι αισθητά πιο κοινωνικό, δίκαιο και αποδοτικό. Καθ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται να  διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα.

Μεταξύ των σημαντικότερων διαφορών είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, που ορίζεται η Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην πλατφόρμα από το “Εξοικονομώ 2021” το νέο πρόγραμμα υλοποιείται με προσαρμογή και βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους πολίτες μέσω της αύξησης των πολιτών που δύναται να λάβουν μέρος, της απλοποίησης της πιστοποίησης των παρεμβάσεων και της ενεργοποίησης  της αγοράς με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Έτσι, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

 

Διαφήμιση