Αρχική Διάστημα Δυδιμίδες: Απόψε η εντυπωσιακή βροχή διαττόντων

Δυδιμίδες: Απόψε η εντυπωσιακή βροχή διαττόντων

0
KCCarlson Geminid RockyMountainNationalPark Dec13 2020
Διδυμίδες Εικόνα: K. Carlson
Διαφήμιση

Σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατά το οποίο, βροχή από «πεφταστέρια» θα είναι ορατή  στην Ελλάδα αλλά και στο βόρειο ημισφαίριο της γης γενικότερα. Πρόκειται για τη βροχή των διαττόντων Διδυμίδων, μία από τις πιο εντυπωσιακές του έτους.  Οι Διδυμίδες, συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, και παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα «πεφταστέρια» μέσα στο έτος που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα που περιβάλλεται από μυστήριο ως προς την προέλευση του.

Οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους ειδικούς ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» 60 έως 120 φωτεινά και συχνά πολύχρωμα πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μετέωρά τους κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).

A composite of the 2017 Geminid meteor shower

Τι είναι οι Διδυμίδες

Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά μάλλον ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1982 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.

Ο «Φαέθων», διαμέτρου περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει κοντύτερα στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

geminid

Εως και 100 Διδυμίδες την ώρα στον ουρανό

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ./δ., ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται μεταξύ 13 και 14 Δεκεμβρίου, όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα.

Οι πρώτοι διάττοντες παρατηρούνται στις 6 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι στις 18 Δεκεμβρίου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπ. Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Όλες οι πληρωμές
Επόμενο άρθροΗλεκτρονικά πλέον η ανανέωση της Άδειας Οδήγησης