Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΔΕΗ: Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων

ΔΕΗ: Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρατείνεται η λειτουργία λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Κρήτη κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΔΕΗ με απόφασή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον στον ίδιο άξονα, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη, κατά παρέκκλιση και των νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν εκδοθεί  σε συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για τις μεγάλες μονάδες καύσης και οριακές τιμές εκπομπών για τους ρύπους που εκλύονται). Ωστόσο, η ΔΕΗ με σχετική ανακοίνωση της τονίζει πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποιήση.

Η υπουργική απόφαση αναρτήθηκε χθες, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία, κάνοντας αποδεκτό σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνει τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, τόσο το αίτημα της ΔΕΗ και το σκεπτικό που το συνοδεύει, όσο και η υιοθέτησή του από το ΥΠΕΝ συνιστούν έμμεση παραδοχή της μη ετοιμότητας της χώρας για τον εξοβελισμό του λιγνίτη από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2023, κάτι που ανέδειξε και η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία κατέστησε τον άνθρακα και το πετρέλαιο φθηνότερη πρώτη ύλη από το φυσικό αέριο. Η εμπειρία και της ενεργειακής κρίσης υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξαναδεί με πιο ρεαλιστική ματιά τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρώπη ότι ο σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την παράμετρο κόστους και ασφάλειας εφοδιασμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τη ΔΕΗη παράταση των ωρών λειτουργίας κατά παρέκκλιση ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας σε σχέση με την έκλυση εκπομπών ρύπων, τόσο των λιγνιτικών μονάδων όσο και των δύο πετρελαϊκών, κρίνεται απαραίτητη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι εν λόγω μονάδες λειτουργούν ήδη σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής οδηγίας, έχοντας περιορίσει σημαντικά τον επιτρεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους που διασφάλισαν με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις.

Η στενότητα επάρκειας ισχύος καθιστά, όπως έκανε σαφές ο ΑΔΜΗΕ από τον Οκτώβριο στη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ, απαραίτητη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου που λόγω καιρικών συνθηκών η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τη ΔΕΗ να έχει σε πλήρη διαθεσιμότητα, τόσο από άποψη συντήρησης όσο και καυσίμου, όλες τις εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.

Οι έξτρα ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων

Επιπλέον χρόνος δίνεται όσον αφορά τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη.

Έτσι, για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου  Ι και ΙΙ, οι οποίες βάσει του προγράμματος απολιγνιτοποίησης θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του 2022, το ΥΠΕΝ «χαρίζει» 1.500 ώρες λειτουργίας ως ετήσιο  κυλιόμενο  μέσο  όρο  πενταετίας,  αναδρομικά από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο του 2025.

Για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ και IV που επίσης έχουν πάρει σειρά για απόσυρση τον Οκτώβριο του 2022 δίνονται 13.600 ώρες λειτουργίας,  συνολικά για κάθε μία, από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Τέλος,  στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου V η οποία είχε προγραμματιστεί για να σβήσει τον Οκτώβριο του 2023 δίνονται κατά παρέκκλιση 35.600 ώρες λειτουργίας, συνολικά,  από τον περασμένο Αύγουστο έως και τις 31-12-2025.

Στη λογική των εξαιρέσεων επιστρέφει το ΥΠΕΝ και για τη Μεγαλόπολη ΙV, στη οποία δίδονται 35.600 ώρες συνολικά από την 1η Αυγούστου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, αν και το πλάνο απολιγνιτοποίησης προσδιόριζε το σβήσιμο των φουγάρων για το τέλος του 2023. Το ίδιο και για τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα στην οποία δίνεται …τράτο  11.000 ωρών έως το τέλος του 2023, οπότε προσδιορίζεται και το κλείσιμο βάσει του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Tο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

  • 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
  • 2022: Μεγαλόπολη 3,  Άγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Άγ. Δημήτριος 5,  Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
  • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ot.gr

Διαφήμιση