Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε το κρανίο ενός τεράστιου “θαλάσσιου δράκου”

Ανακαλύφθηκε το κρανίο ενός τεράστιου “θαλάσσιου δράκου”

0
intriguing ichthyosaur wide
Ιχθυόσαυρος Εικόνα: Institute for Creation Research
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το κρανίο ενός τεράστιου «θαλάσσιου δράκου» 17 μέτρων που περιπλανιόταν στους ωκεανούς πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια Πρόκειται για ένα τεράστιο θαλάσσιο ον που έζησε κατά την πρώιμη εποχή των δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, το κρανίο του έφτανε σε μήκος τα δύο μέτρα (ήταν μεγαλύτερο και από του Τυραννόσαυρου), το σώμα του ξεπερνούσε τα 17 μέτρα (περίπου όσο οι σημερινοί φυσητήρες), ενώ ζύγιζε 45 τόνους. Πρόκειται για έναν απρόσμενα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου, το πρώτο γνωστό γιγάντιο ζώο της Γης. Η ανακάλυψη έγινε σε μια ορεινή περιοχή της σημερινής βορειοδυτικής Νεβάδα των ΗΠΑ.

Το εύρημα τους υποδηλώνει ότι οι ιχθυόσαυροι – μια ομάδα θαλάσσιων ερπετών σε σχήμα ψαριού που κατοικούσαν στα αρχαία νερά, έφτασαν στα τεράστια μεγέθη τους σε διάστημα μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών. Συγκριτικά, χρειάστηκαν οι φάλαινες περίπου το 90 τοις εκατό της ιστορίας τους, 55 εκατομμύριά έτη, για να φτάσουν στα τεράστια μεγέθη στα οποία εξελίχθηκαν οι ιχθυόσαυροι στο πρώτο ένα τοις εκατό της 150 εκατομμυρίων ετών ιστορίας τους.

Simple rough woodcut style depictions of a Ichthyosaur Dinosaur fossil
Εικόνα: xochicalco
| /Getty Images/iStockphoto

Η σημασία της νέας ανακάλυψης

Ο Lars Schmitz, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Scripps College στο Claremont της Καλιφόρνια, είπε: «Ανακαλύψαμε ότι οι ιχθυόσαυροι εξέλιξαν τον γιγαντισμό πολύ πιο γρήγορα από τις φάλαινες, σε μια εποχή όπου ο κόσμος ανακάμπτει από την καταστροφική εξαφάνιση στο τέλος της περιόδου της Πέρμιας.

«Είναι μια ωραία αχτίδα ελπίδας και ένα σημάδι της ανθεκτικότητας της ζωής – εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι κατάλληλες, η εξέλιξη μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και η ζωή μπορεί να αναπηδήσει».

Οι ειδικοί παρατήρησαν για πρώτη φορά τα αρχαία απολιθώματα το 1998, ενσωματωμένα στους βράχους των βουνών Augusta στη βορειοδυτική Νεβάδα. Ο καθηγητής Schmitz πρόσθεσε: «Μόνο λίγοι σπόνδυλοι έβγαιναν έξω από το βράχο, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι το ζώο ήταν μεγάλο».

Το 2015, με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου, η ομάδα κατάφερε να ανασκάψει πλήρως το πλάσμα μαμούθ. Μετέφεραν με αεροπλάνο τα απολιθώματα ενός κρανίου, ενός ώμου και ενός μέλους του σώματος του που μοιάζει με πτερύγιο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λος Άντζελες. Ένα αντίγραφο του κρανίου του σύντομα θα εκτεθεί στο Μουσείο Goldfuss του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία.

Ichthyosaur preying on an ammonite, illustration
Απεικόνιση των ιχθυόσαυρων
Εικόνα: JOHN SIBBICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Η επιστημονική μελέτη

Ονόμασαν το νέο είδος Cymbospondylus youngorum στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έζησε πριν από 247 εκατομμύρια χρόνια κατά την Τριασική περίοδο.

Ο καθηγητής Schmitz πρόσθεσε: «Φανταστείτε ένα ζώο που μοιάζει με θαλάσσιο δράκο: εξορθολογισμένο σώμα, αρκετά μακρύ, με άκρα τροποποιημένα σε πτερύγια και μακριά ουρά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είχε περιπλανηθεί στον Πανθαλασσικό Ωκεανό, έναν λεγόμενο υπερωκεανό, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής. Το θηρίο άφησε την ομάδα έκπληκτη καθώς έζησε μόλις πέντε εκατομμύρια χρόνια μετά τον «Μεγάλο Θάνατο», ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης που συνέβη πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, που σκότωσε περίπου το 90 τοις εκατό των ειδών του κόσμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, express.co

Διαφήμιση