Αρχική Ενέργεια Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-ΕΣΤΙΑ
Εικόνα: UNSPLASH/ REEET JANK
Διαφήμιση

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος στις τιμές στο φυσικό αέριο, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας και των προσκομμάτων για τον Nord Stream. Μόλις χθες η  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να επιτραπεί στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

Φυσικό άεριο: Νέα αύξηση 6%

Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης αυξήθηκαν περίπου 6% σήμερα, μετά το κλείσιμό τους χθες σε επίπεδο – ρεκόρ.

Οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη λειτουργίας του αγωγού αερίου Nord Stream 2, με το ενδεχόμενο μίας εισβολής να συμπίπτει με την κορύφωση του χειμώνα στην Ευρώπη.

«Οι τιμές του αερίου και του ρεύματος στην τρέχουσα αγορά έχουν τετραπλασιαστεί λόγω των φόβων για ελλείψεις αερίου τον χειμώνα», δήλωσε αναλύτρια της Citigroup. «Η παραγωγή ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο αυξάνεται και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Οκτωβρίου.  Τo ολλανδικό φυσικό αέριο προς παράδοση τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε έως και 10% το πρωί της Δευτέρας, στο υψηλό των 115,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 105,35 ευρώ την Παρασκευή και λίγο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 117,50 ευρώ τον Οκτώβριο.

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών

Στο μεταξύ το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, των ρύπων και κατ’ επέκταση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλασιασμό του ποσοστού έκπτωσης στο 30% και από το 2022 «έρχεται» στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια.

έα φόρμουλα για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση υιοθετεί Η κυβέρνηση, φέρεται να εγκαταλείπει από το 2022 την οριζόντια επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και να ενισχύει την έκπτωση στο φυσικό αέριο.

Από το νέο έτος η ενίσχυση των νοικοκυριών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα δίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων.

Τα κριτήρια θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τα τιμολόγια της λιανικής που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2022 και ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής εξισορροπώντας τις τελικές τιμές λιανικής προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο επίκεντρο βρίσκεται τα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι περισσότερο διευρυμένα από αυτά του ΚΟΤ.

Διαφήμιση