Αρχική Special Topics UNESCO: 193 κράτη υιοθετούν τη δεοντολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης

UNESCO: 193 κράτη υιοθετούν τη δεοντολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης

0
ethicalAI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη της UNESCO στη Γενική Διάσκεψη.

Αυτό το ιστορικό κείμενο ορίζει τις κοινές αξίες και αρχές που θα καθοδηγήσουν την κατασκευή της απαραίτητης νομικής υποδομής για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι διάχυτη και διατρέχει πολλές από τις καθημερινές μας ρουτίνες – κράτηση πτήσεων, οδήγηση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και εξατομίκευση των πρωινών ειδήσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει ακόμη και τη λήψη αποφάσεων των κυβερνήσεων αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε εξαιρετικά εξειδικευμένους τομείς, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου και η δημιουργία περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με αναπηρία. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια πείνα και συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας βελτιστοποιώντας την οικονομική βοήθεια.

Προκλήσεις

Αλλά η τεχνολογία φέρνει επίσης νέες άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Βλέπουμε αυξημένες φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις, σημαντικές απειλές για το απόρρητο, την αξιοπρέπεια και την εξουσία, τους κινδύνους της μαζικής παρακολούθησης και την αυξημένη χρήση αναξιόπιστων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην επιβολή του νόμου, για να αναφέρουμε μερικά. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν καθολικά πρότυπα που να δίνουν απάντηση σε αυτά τα ζητήματα.

Το 2018, η Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο έργο: να δώσει στον κόσμο ένα ηθικό πλαίσιο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Τρία χρόνια αργότερα, χάρη στην κινητοποίηση εκατοντάδων ειδικών από όλο τον κόσμο και τις έντονες διεθνείς διαπραγματεύσεις, τα 193 κράτη μέλη της UNESCO μόλις υιοθέτησαν επίσημα αυτό το ηθικό πλαίσιο.

Το περιεχόμενο της σύστασης

Η σύσταση στοχεύει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται. Διασφαλίζει έτσι ότι οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το απόρρητο, με κεφάλαια πολιτικής προσανατολισμένα στη δράση για τη διακυβέρνηση δεδομένων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.

  1. Προστασία δεδομένων 

Η Σύσταση καλεί για δράση πέρα ​​από αυτό που κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις για να εγγυηθούν στα άτομα περισσότερη προστασία διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Δηλώνει ότι όλα τα άτομα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση ή ακόμη και να διαγράφουν αρχεία των προσωπικών τους δεδομένων. Περιλαμβάνει επίσης ενέργειες για τη βελτίωση της προστασίας δεδομένων, τη γνώση και το δικαίωμα του ατόμου να ελέγχει τα δικά του δεδομένα. Αυξάνει επίσης την ικανότητα των ρυθμιστικών φορέων σε όλο τον κόσμο να το επιβάλλουν.

  1. Απαγόρευση κοινωνικής μοριοδότησης και μαζικής παρακολούθησης

Το κείμενο απαγορεύει ρητά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση και μαζική παρακολούθηση. Αυτοί οι τύποι τεχνολογιών είναι πολύ επεμβατικές, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και χρησιμοποιούνται ευρέως. Η σύσταση τονίζει ότι κατά την ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η τελική ευθύνη και υπευθυνότητα πρέπει πάντα να βαρύνουν τους ανθρώπους και ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα πρέπει να αποκτούν νομική προσωπικότητα. 

  1. Βοηθά στην παρακολούθηση και αξιολόγηση

Το κείμενο θέτει επίσης το έδαφος για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της. Η Εκτίμηση Ηθικών Επιπτώσεων έχει σκοπό να βοηθήσει τις χώρες και τις εταιρείες που αναπτύσσουν και αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των συστημάτων στα άτομα, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Η μεθοδολογία αξιολόγησης ετοιμότητας βοηθά τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν πόσο έτοιμα είναι όσον αφορά τη νομική και τεχνική υποδομή. Αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των χωρών και θα συστήσει τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δεοντολογία εφαρμόζεται στην πράξη. Επιπλέον, η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης του ρόλου ενός ανεξάρτητου υπευθύνου δεοντολογίας AI ή κάποιου άλλου μηχανισμού για την επίβλεψη των προσπαθειών ελέγχου και συνεχούς παρακολούθησης. 

  1. Προστατεύοντας το περιβάλλον

Το κείμενο τονίζει ότι οι φορείς της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ευνοούν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης με αποδοτικά δεδομένα, ως προς την ενέργεια και τους πόρους που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το κείμενο ζητά από τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν τις άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο ζωής του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει το αποτύπωμα άνθρακα, την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης πρώτων υλών για την υποστήριξη της κατασκευής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Στοχεύει επίσης στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και των υποδομών δεδομένων. Παρέχει κίνητρα στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πράσινη τεχνολογία και εάν υπάρχουν δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον, η Σύσταση καθοδηγεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Διαφήμιση