Αρχική COVID-19 Τζανάκης: Αναβολή για πολυήμερες σχολικές εκδρομές – Η κατάσταση στα σχολεία

Τζανάκης: Αναβολή για πολυήμερες σχολικές εκδρομές – Η κατάσταση στα σχολεία

0
ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. (EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) - σχολεία
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλιάδες κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τον Δεκέμβρη

Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων, τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600, ενώ σχετικά με το παρών πανδημικό κύμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του, αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως τον προηγούμενο χρόνο.

Τζανάκης: «Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

Να έρθει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού:  «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της  υποχρεωτικότητας. Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους  άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις»

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό εξ αυτών αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών. Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε δε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα ως την “δεξαμενή του προβλήματος”: «Από τα ημερήσια κρούσματα το 35-40% αυτών αποδίδεται σε ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών που συνήθως δίνουν τις περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Κεραμέως: Περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη γονέων

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων υπογράμμισε για ακόμα μια φορά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας και αυτή με τη σειρά της στον ΣΚΑΙ.

«Προφανώς όταν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινωνία θα υπάρχουν και στα σχολεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά. Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση της κ. Παπαευαγγέλου.

Ανέφερε επίσης, ότι «έχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων». Όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα τα κρούσματα στο σχολείο, εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Μόνο 8 σχολικά τμήματα κλειστά σε όλη την χώρα

Υπενθύμισε μάλιστα η υπουργός, ότι αυτή τη στιγμή σε πάνω από 80.000 τμήματα στη χώρα έχουμε κλειστά οχτώ τμήματα, αν είχαμε μαζική διασπορά θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά.

«Δεν έχουμε διασπορά, γιατί καθηγητές, μαθητές, γονείς, όλοι, τηρούν και έχουμε παρά πολλά τεστ. Εάν υπάρχει κρούσμα σε τάξη οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα κάθε μέρα τεστ και rapid και self test και εντοπίζουμε και ασυμπτωματικούς φορείς. Όταν ξεκίνησαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν παιδιά τώρα το νούμερο έχει πέσει στο 22%», εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Διαφήμιση