Αρχική Περιβάλλον Τι θα συμβεί στα “Λευκά Χριστούγεννα” καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται;

Τι θα συμβεί στα “Λευκά Χριστούγεννα” καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται;

0
Χριστούγεννα - χιόνι - δρόμος
Εικόνα: UNSPLASH/Jesse Collins
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αν και περισσότερος χειμερινός υετός θα πέφτει ως βροχή λόγω της κλιματικής αλλαγής, μην πείτε αντίο στο χιόνι ακόμα…

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με χιόνια. Ωστόσο, στην Ελλάδα Λευκά Χριστούγεννα παρατηρούνται κυρίως στα ορεινότερα και βορειότερα τμήματα της χώρας, ενώ στα νησιά, λόγω και του μεσογειακού κλίματος είναι πολύ σπάνια.

Το χιόνι είναι ένα δύσκολο φαινόμενο στην εκδήλωσή του σε σχέση με τη βροχή, καθώς εκδηλώνεται μόνο όταν οι θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα πέφτουν κάτω από το σημείο πήξης.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE
Εικόνα: Η χιονισμένη Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2021 (EUROKINISSI)

Θα εξαφανιστεί…το χιόνι;

Αυτή η εξάρτηση από τη θερμοκρασία σημαίνει ότι σε ένα θερμότερο μέλλον, «θα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις όπου οι θερμοκρασίες θα είναι ακριβώς πάνω από αυτό το μαγικό σημείο», λέει ο κλιματολόγος Ντέιβιντ Ρόμπινσον της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος μελετά το χιόνι και το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, που σημαίνει ότι περισσότερος χειμερινός υετός θα πέφτει ως βροχή. Αυτή η τάση θα ξεκινήσει πρώτα στις πιο νότιες τοποθεσίες (στο βόρειο ημισφαίριο) και σε χαμηλότερα υψόμετρα και θα προχωρήσει σταδιακά προς τα βόρεια καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Σε μέρη όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν, ωστόσο, θα μπορούσε να πέφτει περισσότερο χιόνι επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν και τις δύο αναμενόμενες τάσεις, λέει ο Robinson, με περιοχές όπως το Upper Midwest να καταγράφει περισσότερο χιόνι τα τελευταία χρόνια και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ να σημειώνει πτώση.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ (EUROKINISSI/ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Χιόνια στο δάσος του Περτουλίου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μήδεια” στα ορεινά του νομού Τρικάλων. (EUROKINISSI/ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Αν και το χιόνι θα γίνει γενικά λιγότερο συνηθισμένο, οι ακραίες χιονοπτώσεις θα μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό από τις κανονικές. Συνεπώς, στο μέλλον οι ισχυρές χιονοθύελλες θα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδηλώσεων χιονιού.

Πηγή: Hellenic Weather

Διαφήμιση