Αρχική Special Topics Σαν σήμερα η Λάικα πριν 64 χρόνια “έφυγε” για το διάστημα

Σαν σήμερα η Λάικα πριν 64 χρόνια “έφυγε” για το διάστημα

0
Laika
Διαφήμιση

Στις 3 Νοεμβρίου 1957, ένας σοβιετικός διαστημικός σκύλος ονόματι Laika έγινε το πρώτο ζώο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η Λάικα ήταν μια 3χρονη αδέσποτη σκυλίτσα από τους δρόμους της Μόσχας και στρατολογήθηκε από το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα για το μικρό της μέγεθος και το ήρεμο ταμπεραμέντο της.

Αποστολή …χωρίς επιστροφή

Δυστυχώς για τη Λάικα (Laika), αυτή η αποστολή όμως ήταν μονόδρομος. Οι Σοβιετικοί δεν είχαν σχεδιάσει κάποιο τρόπο να την επαναφέρουν στη Γη. Με οξυγόνο που θα έφτανε μόνο για επτά ημέρες και λίγο φαγητό στο διαστημικό σκάφος, η Λάικα εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν με έναν ρωσικό πύραυλο Sputnik. Αυτός ήταν ο ίδιος τύπος πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Sputnik.

“…Της ζήτησα να μας συγχωρέσει και έκλαψα χαϊδεύοντάς τη μια τελευταία φορά”, θυμόταν η 90χρονη ρωσίδα βιολόγος Αντίλια Κοτόφσκαγια, πριν δύο χρόνια. Η Κοτόφσκαγια είχε αναλάβει την εκπαίδευση των σκυλιών. “Οι εννέα περιστροφές της γύρω από τη Γη έκαναν την Λάικα τον πρώτο κοσμοναύτη, που θυσιάστηκε στο όνομα της επιτυχίας των μελλοντικών αποστολών”, έχει πει σε συνέντευξή της.

Η Λάικα ήταν ζωντανή όταν μπήκε σε τροχιά, αλλά πέθανε λίγο αργότερα, καθώς η θερμική ασπίδα του διαστημικού σκάφους έσπασε.

Κατά την άνοδο του πυραύλου, ο καρδιακός παλμός της Λάικα αυξήθηκε και έπειτα από τρεις ώρες η σκυλίτσα ανέκτησε τον κανονικό παλμό της. Ωστόσο ξαφνικά, μετά την ένατη περιστροφή γύρω από τη Γη, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας άρχισε να ανεβαίνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα η Λάικα που υπολογιζόταν ότι θα ζούσε οκτώ με δέκα ημέρες, να πεθάνει έπειτα από μερικές ώρες από υπερθέρμανση και αφυδάτωση. Δεν είχε την ευκαιρία να πεθάνει από την πείνα ή τη στέρηση οξυγόνου.

Το παρασκήνιο της επιλογής

Ήταν γνωστό ότι η Λάικα θα πέθαινε σε αυτή την πτήση, γι’ αυτό και η Κοτόφσκαγια την αποχαιρέτησε πριν πετάξει στο διάστημα.

Η Λάικα ήταν ένα αδέσποτο σκυλί της Μόσχας. Ήταν ημίαιμο ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους έξι κιλών. Οι επιστήμονες επέλεγαν θηλυκά σκυλιά, επειδή δεν χρειαζόταν να σηκώσουν το πόδι για να ουρήσουν και, συνεπώς, έπιαναν λιγότερο χώρο σε σχέση με τα αρσενικά. Επίσης, προτιμούσαν τα ημίαιμα γιατί άντεχαν περισσότερο και ήταν λιγότερο απαιτητικά.

Για να συνηθίσουν τη διαστημική πτήση μέσα σε μια κάψουλα μήκους 80 εκατοστών, τα σκυλιά τοποθετούνταν μέσα σε όλο και πιο μικρά κλουβιά. Στη συνέχεια τα περνούσαν από μια μηχανή φυγοκέντρησης, που μιμούνταν την επιτάχυνση που σημειώνεται κατά την εκτόξευση ενός πυραύλου, και τα υπέβαλλαν σε θορύβους όμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου.

Η Λάικα έγινε παγκόσμια ηρωίδα. Σύμφωνα ωστόσο με την επίσημη εκδοχή πέθανε από ένα δηλητήριο, που έφαγε με την τροφή της για να μην έχει επώδυνο θάνατο, όταν θα επέστρεφε στην ατμόσφαιρα.

Ο Σπούτνικ, που μετέφερε τη Λάικα, διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1957 πάνω από τις Αντίλλες, με την μοναδική επιβάτη του νεκρή ήδη …πέντε μήνες νωρίτερα.

Ένα μοντέλο του πυραύλου Σπούτνικ 2 παρουσιάζεται στο Μουσείο Πολυτεχνικών Επιστημών στη Μόσχα, στο κέντρο σου στο κάτω μέρος απεικονίζεται και η Λάικα.

Ecozen με πληροφορίες από Space.com

Διαφήμιση