Αρχική Ενέργεια Πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων για απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων για απεξάρτηση από τον λιγνίτη

0
λιγνιτης - πρόγραμμα
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης αναμένεται να προσελκύσει το πρόγραμμα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ), Κων/νος Μουσουρούλης, το χαρακτήρισε πρόγραμμα-ορόσημο, στοχευμένο και καινοτόμο, ενώ επισήμανε ότι ήδη από το 2011 ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

ΣΔΑΠ - απολιγνιτοποίηση

Επίσης, τόνισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου μέσω ανακύκλωσης και απόδοσής τους στις επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της Δράσης, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 41 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 5,6 εκατ. ευρώ καλύπτοντας ποσοστό 57,76% της συνολικής δημόσιας δαπάνης, ενώ πάνω από το 50% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 9,7 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλή (25% – 50%) εξάρτηση από εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ, προκειμένου να στραφούν σε νέες δραστηριότητες, να διαφοροποιήσουν τα παραγόμενα, προσφερόμενα προϊόντα ή/και παρεχόμενες υπηρεσίες, και να πετύχουν σε βάθος 5ετίας την απεξάρτηση τους από την ΔΕΗ και τις λιγνιτικές δραστηριότητες γενικότερα.

Infographic

Επιχορηγούμενες δαπάνες

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος με την σειρά του, χαρακτήρισε τη Δράση πρωτοπόρα και εμβληματική που παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις, όπως το υψηλό ποσοστό επιχορήγησης που φθάνει το 80%, μεγάλη γκάμα επιλέξιμων δαπανών που επιχορηγούνται και πληθώρα επιλέξιμων δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) ενώ επίσης, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το 70% της ενίσχυσης είναι απαλλαγμένο από υποχρεώσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Οι επιχορηγούμενες δαπάνες περιλαμβάνουν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα – εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατάστρωση business plan, δράσεις προβολής – προώθησης, ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:  Προς «εξαφάνιση» το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, θα ακολουθήσει η προκήρυξη νέων ανάλογων προγραμμάτων, ενώ ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο προς τις λιγνιτικές περιοχές στο διάστημα 2021 – 2027 αναμένεται να φθάσουν στα 280 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροMerck: Υπόσχεται ίση και ταυτόχρονη πρόσβαση στο χάπι της για όλους
Επόμενο άρθροΗ Bayer Ελλάς θέτει το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στο επίκεντρο