Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Σύσταση στους άνω των 60 ετών να αποφεύγουν τα ταξίδια

ΠΟΥ: Σύσταση στους άνω των 60 ετών να αποφεύγουν τα ταξίδια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΠΟΥ: Σύσταση στους άνω των 60 ετών να αποφεύγουν τα ταξίδια
Τέντρος Αντάνομ – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύσταση προς τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 60 να αποφεύγουν τα ταξίδια, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

ΠΟΥ: Λογική και αναλογικά μέτρα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα από τις χώρες μέλη «λογική» και «αναλογική» απάντηση στην Όμικρον, καλώντας σε «ηρεμία» απέναντι στη νέα παραλλαγή Όμικρον που σπέρνει τον πανικό εδώ και μερικές ημέρες.

«Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια μιας συνόδου ενημέρωσης των χωρών μελών για την Όμικρον στην έδρα του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη.

«Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών που σπεύδουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως είμαι εξίσου ανήσυχος επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες», είπε. «Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν λογικά και ανάλογα του κινδύνου μέτρα, σύμφωνα με τον διεθνή υγειονομικό Κανονισμό, το νομικό εργαλείο αναφοράς του Π.Ο.Υ. και των χωρών μελών».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ο οργανισμός «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την εξέλιξη» και κάλεσε τις χώρες μέλη να κάνουν το ίδιο.

ΠΟΥ: Οι μεταλλάξεις

Υπογράμμισε, όμως, πως δεν θα έπρεπε να έχουμε εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη. «Αυτό κάνουν οι ιοί».

«Όσο περισσότερο αφήνουμε την πανδημία να παρατείνεται –μη θεραπεύοντας τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια ή θέτοντας σε εφαρμογή κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας με αρμόζοντα και συνεκτικό τρόπο- τόσο περισσότερο δίνουμε στον ιό τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται με τρόπο που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να σταματήσουμε», υποστήριξε ο δρ Τέντρος.

Ταξιδιωτικά μέτρα κατά Ν. Αφρικής

Αφού αναφέρθηκε αρχικά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από μερικές ημέρες, το καινούριο στέλεχος εντοπίστηκε στη συνέχεια σε όλες τις ηπείρους. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλές χώρες να αναστείλουν τα ταξίδια προς το νότιο τμήμα της Αφρικής, να εγκαταστήσουν προληπτικούς μηχανισμούς και, για εκείνες που έχουν μεγαλύτερα αποθέματα εμβολίων, να καλέσουν τον πληθυσμό τους να κάνει και την τρίτη δόση.

Ο Τέντρος ευχαρίστησε «την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική που εντόπισαν, αλληλούχησαν και ανέφεραν αυτή την παραλλαγή τόσο γρήγορα», και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από άλλες επειδή έκαναν αυτό που έπρεπε».

Σημειώνεται ότι ήδη επιβεβαιώθηκαν συνολικά σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σαράντα δύο περιπτώσεις μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 , ανακοίνωσε την Τρίτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Άμον.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαιρός: «Ήλιος με δόντια» την Τετάρτη – Νέα επιδείνωση από Παρασκευή
Επόμενο άρθροΗλιακός άνεμος και διαστημική σκόνη εξηγούν πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη