Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: «Παραλλαγή ανησυχίας» “Όμικρον” η B.1.1.529, της Ν. Αφρικής

ΠΟΥ: «Παραλλαγή ανησυχίας» “Όμικρον” η B.1.1.529, της Ν. Αφρικής

0
WHO
Διαφήμιση

Σύνταξη; ecozen.gr

Διεθνής ανησυχία επικρατεί από τη νέα αφρικάνικη παραλλαγή. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, αποφάσισε να τη χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας». Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παραλλαγή B.1.1.529 είναι πολύ χειρότερη από την Δέλτα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, αλλά μπορεί επίσης να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Αντιδράσεις Ν. Αφρικής για ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Η παραλλαγή ήδη σε 53 χώρες

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Χαρακτήρισε «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα χαρακτηρίσει τη B.1.1.529 παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις παραλλαγές έχουν χαρακτηριστεί «ανησυχίας». Όμως θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να κατανοήσουν πλήρως οι επιστήμονες τις επιπτώσεις που έχουν οι νέες μεταλλάξεις.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, συνιστά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή η κίνηση θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης.

Όσοι επιστρέφουν από τις αφρικανικές χώρες, θα πρέπει να «σεβαστούν τους αυστηρούς όρους της καραντίνας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Διαφήμιση