Αρχική Διάστημα Ο αστεροειδής κοντά στη Γη είναι ένα θραύσμα από το φεγγάρι

Ο αστεροειδής κοντά στη Γη είναι ένα θραύσμα από το φεγγάρι

0
moon
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πιστεύει ότι ο Kamo`oalewa μπορεί να πετάχτηκε στο διάστημα από μια αρχαία σεληνιακή σύγκρουση. Εικόνα: Yasser Al-Zayyat/AFP/Getty Images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το φάσμα του ανακλώμενου φωτός από το Kamo`oalewa ταιριάζει πολύ με τους σεληνιακούς βράχους από την αποστολή Apollo της NASA.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτό που εκτιμούν ότι είναι ένα μικρό κομμάτι της σελήνης που παρακολουθεί την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Αρχαία σεληνιακή σύγκρουση

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται Kamo`oalewa, ανακαλύφθηκε το 2016 αλλά μέχρι τώρα σχετικά λίγα έχουν γίνει γνωστά γι ‘αυτό. Νέες παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα θραύσμα από το φεγγάρι που πετάχτηκε στο διάστημα από μια αρχαία σεληνιακή σύγκρουση.

Ο Kamo`oalewa είναι ένας από τους οιονεί δορυφόρους της Γης, μια κατηγορία αστεροειδών που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά παραμένει σχετικά κοντά στον πλανήτη – σε αυτήν την περίπτωση περίπου 9 μέτρα μίλια μακριά.

Παρά το γεγονός ότι είναι κοντά σε αστρονομικούς όρους, ο αστεροειδής είναι περίπου στο μέγεθος ενός τροχού λούνα παρκ. Κατά συνέπεια, χρειάζονται τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια της Γης για να γίνουν παρατηρήσεις.

Μεγάλο Διόφθαλμο Τηλεσκόπιο

Χρησιμοποιώντας το Μεγάλο Διόφθαλμο Τηλεσκόπιο στο όρος Γκράχαμ στη νότια Αριζόνα, οι αστρονόμοι βρήκαν ότι το φάσμα του ανακλώμενου φωτός από το Kamo`oalewa ταίριαζε στενά με σεληνιακούς βράχους από τις αποστολές Apollo της NASA, υποδηλώνοντας ότι προέρχεται από το φεγγάρι. Αρχικά είχαν συγκρίνει το φως με αυτό που αντανακλάται από άλλους αστεροειδείς κοντά στη Γη, αλλά είχαν σχεδιάσει ένα κενό.

«Κοίταξα κάθε φάσμα αστεροειδών κοντά στη Γη στο οποίο είχαμε πρόσβαση, και τίποτα δεν ταίριαζε», είπε ο Ben Sharkey, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας.

Αφού έχασε την ευκαιρία να παρατηρήσει τον Kamo`oalewa τον Απρίλιο του 2020 λόγω της διακοπής λειτουργίας του τηλεσκοπίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η ομάδα βρήκε το τελευταίο κομμάτι του παζλ το 2021.

«Αυτή την άνοιξη, λάβαμε τις πολύ απαραίτητες επακόλουθες παρατηρήσεις και είπαμε, «Ουάου είναι αληθινό», είπε ο Sharkey. «Είναι πιο εύκολο να το εξηγήσεις με το φεγγάρι παρά με άλλες ιδέες».

Ασυνήθιστη τροχιά

Οι παρατηρήσεις έδειξαν επίσης ότι ο Kamo`oalewa βρίσκεται σε μια ασυνήθιστη τροχιά, μια τροχιά που θα ήταν απίθανη για αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί προς τη Γη από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Η ομάδα δεν είναι βέβαιη πώς το κομμάτι της Σελήνης έφτασε να παρασύρεται στο διάστημα, εν μέρει, επειδή δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί αστεροειδείς με σεληνιακή προέλευση. Ωστόσο, περιόρισαν το χρονικό πλαίσιο για το βίαιο γεγονός να συνέβη μεταξύ 100.000 και 500 ετών.

Ο καθηγητής Stephen Lowry, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, δήλωσε: «Αν και δεν είναι 100% πειστική, η ομάδα έχει ισχυριστεί ότι ο Kamo`oalewa μπορεί πράγματι να είναι ένα θραύσμα σύγκρουσης από ένα τόσο βίαιο γεγονός [όπως μια σεληνιακή σύγκρουση]. ”

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications Earth and Environment .

Διαφήμιση