Αρχική Ειδήσεις Μέτρα κατά της ακρίβειας για υγειονομικούς, ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους

Μέτρα κατά της ακρίβειας για υγειονομικούς, ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους

0
Μητσοτάκης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τρία μέτρα-παροχές για τους ασθενέστερους αι για τους υγειονομικούς, οι οποίοι δίνουν ηρωική μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αυτά τα δύο χρόνια, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκτακτο βοήθημα 900 ευρώ στους υγειονομικούς, αλλά και 250 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο και σε 173.000 πολίτες με αναπηρία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των ανατιμήσεων, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την παρατηρούμενη παγκόσμια κρίση τιμών πρόσκαιρο φαινόμενο που αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το συνολικό ύψος των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.

Τα τρία μέτρα – παροχές

«Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα τις παροχές. Και λυπάμαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λέει στο δημόσιο διάλογο πλήρως ακοστολόγητα μέτρα» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα προσθέσει ακόμη 3 πρωτοβουλίες: «Πρώτον, όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

Μητσοτάκης: πρόσκαιρη η ακρίβεια

Στην ομιλία του στην προ Ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Ενίσχυση με 680 εκατ. ευρώ

«Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και όπως γνωρίζετε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Διαφήμιση