Αρχική Ενέργεια Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

0
1ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο Eurogas - ΔΕΠΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

ΔΕΠΑ - Συνέδριο Eurogas

Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης για την Ελλάδα και ο ρόλος του φυσικού αερίου στην πορεία προς την «καθαρή» ενέργεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου της Eurogas, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ανέδειξαν τη στήριξη που παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην εθνική προσπάθεια για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος, ενώ υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας,  τόσο εξαιτίας της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια, όσο και λόγω της παρούσας κρίσης.

Στόχοι για ταχεία απανθρακοποίηση

«Η χώρα μας, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε ένα βιώσιμο, πιο οικονομικό και ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ταχεία ανθρακοποίηση της. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο τομέας μας είναι να παράσχει την απαιτούμενη υποδομή για να αναβαθμιστεί και να εφαρμοστεί η χρήση ανανεώσιμων αερίων καυσίμων, όπως και αερίων χαμηλών ρύπων» τόνισε ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: « Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας και παράλληλα να στηρίξουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον».

Ξιφαράς: «Προσηλωμένοι στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση»

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι: «Η ενεργειακή μετάβαση, που βρίσκεται στον πυρήνα της βιωσιμότητας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που από το 2019 προχωρά σε κρίσιμες, δομικές αλλαγές, βάσει ενός προσεκτικά καταρτισμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη όσο και τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Τη στιγμή που η ζήτηση για παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στη χώρα μας αγγίζει πλέον το 40%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά από 33% που ήταν το 2019 στο 50% σήμερα. Όλες αυτές οι ενέργειες, μας επιτρέπουν πλέον, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να μπορούμε να εγγυηθούμε την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας και να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, και παραμένοντας προσηλωμένοι στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση».

1ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο Eurogas - Ξιφαράς

Σκοπός οι βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες στο μέλλον

 «Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές οδεύσεις και πηγές εφοδιασμού, που θα καλύψουν όχι μόνο τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν προκειμένου να έχουμε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες στο μέλλον» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στα διεθνή projects στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό hub, όπως είναι ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο ΤΑΡ, ο IGΒ και ο EastMed, τονίζοντας παράλληλα ότι «η πρόσφατη κρίση στις τιμές αερίου, ανέδειξε τη σημασία της αποθήκευσης καυσίμων, και σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας».

1ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο Eurogas - ΔΕΠΑ - Παπαδόπουλος

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, καθιστά εφικτή την τροφοδοσία με φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα, ακόμη και εκτός εγκατεστημένου δικτύου, ενώ προωθεί την κίνηση οχημάτων με CNG, μέσω του Fisikon. Ταυτόχρονα, εισάγει τη ναυτιλία στη νέα εποχή LNG, με μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά τουλάχιστον 20% με την ενεργό συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα Poseidon Med II και BlueHubs

Ως ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, συμμετέχοντας σε projects που προωθούν τη χρήση υδρογόνου, όπως το White Dragon και έχει κάνει δυναμική είσοδο στις ΑΠΕ. Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς στόχος είναι να συμβάλλει στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με ισχυρές βάσεις και ένα φιλόδοξο όραμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο και διερευνά κάθε ευκαιρία, που θα διασφαλίσει το ασφαλές ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Διαφήμιση