Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κεφαλονιά: Ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW στο Αργοστόλι

Κεφαλονιά: Ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW στο Αργοστόλι

0
Κεφαλονιά
Εικόνα: UNSPLASH/Mac McDade
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση και προώθηση της πράσινης μετάβασης υπογραμμίζει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια αιολικού σταθμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά.

Όπως τόνισε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ χαρακτήρισε ορόσημο το έργο της Κεφαλονιάς που κατασκευάστηκε από την αμερικανική Ameresco και την Res Invest.

Το αιολικό πάρκο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες και έχει ισχύ 9,2 μεγαβάτ.

«Πράσινες» αλλαγές και επενδύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα τρία νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο (νέος αναπτυξιακός, στρατηγικές επενδύσεις και νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση), ενώ τόνισε ότι μεγάλο μέρος από τα 110 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια με ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί στην πράσινη ανάπτυξη.

Η περιφερειάρχης Ιονίου Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι η Περιφέρεια εντάσσει την πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή της στρατηγική.

Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Το έργο της Κεφαλονιάς υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις 7 μηνών

«Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και με την εξάρτηση κατά 90% σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εισαγωγές, ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:  Ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα επιλέγουν οι Βρετανοί

Επίσης, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πλάνο που στοχεύει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ΑΠΕ, των 9,5 GW μέχρι το 2026 και την κατασκευή σήμερα έργων ισχύος 300 MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης. Αναφερόμενος στο έργο της Κεφαλονιάς, σημείωσε ότι υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις 7 μηνών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑΔΜΗΕ: Ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης του Δήμου Διονύσου
Επόμενο άρθροΤραγική εικόνα με 70 θανάτους και 489 διασωληνωμένους – Ανησυχία για τη διασπορά σε παιδιά και εφήβους