Αρχική Ειδήσεις Κατεβασμένα ρολά σήμερα στην εστίαση και πορείες σε όλη την Ελλάδα

Κατεβασμένα ρολά σήμερα στην εστίαση και πορείες σε όλη την Ελλάδα

0
εστίαση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους προχώρησαν σήμερα οι καταστηματάρχες της εστίασης σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας.

Οι επαγγελματίες στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου και αντιπροσωπεία τους κατέθεσε υπόμνημα. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως συνολικά δόθηκαν 290 εκατομμύρια στην εστίαση και πως στόχος είναι να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά.

Κλειστά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα

Κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.  Κόσμος συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με στόχο την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.

Κλειστές έμειναν σήμερα το πρωί οι επιχειρήσεις εστίασης και στην Πάτρα στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των καφέ και των εστιατορίων της πόλης κράτησαν κατεβασμένα τα ρολά τους ανεβάζοντας σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό συμμετοχής στη διαμαρτυρία που έχει ως βασικά αιτήματα τη λήψη μέτρων για την οικονομική ελάφρυνση των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λόγω της πανδημίας και την αποδέσμευση των επιχειρηματιών από την αρμοδιότητα του ελέγχου των πελατών τους στον εμβολιασμό, τη νόσηση κ.ο.κ.

Αιτήματα

Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων, κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά. Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα ζητούν:

  •  Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  •  Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • ·Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  •  Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  •  Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  •  Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 Διαρθρωτικά μέτρα

  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση