Αρχική Περιβάλλον Ήρθε η στιγμή της αλήθειας: Πώς θα ολοκληρωθεί η COP26;

Ήρθε η στιγμή της αλήθειας: Πώς θα ολοκληρωθεί η COP26;

0
COP26
Εικόνα: REUTERS/Yves Herman
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα τρίτο προσχέδιο της τελικής έκθεσης της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP26 διατήρησε βασικά ψηφίσματα για την επιδίωξη περικοπών των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C.

Τα έθνη θα κληθούν να επιστρέψουν το επόμενο έτος για να ενισχύσουν τους στόχους τους για περικοπές εκπομπών, που είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκείς, και να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ενέργειας από άνθρακα και ορυκτών καυσίμων. Το κείμενο δεν αποδυναμώθηκε ουσιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχει ακόμη μια μακρά διαδικασία που πρέπει να διεξαχθεί το Σάββατο, και ίσως την Κυριακή, κατά την οποία ορισμένες χώρες είναι πιθανό να επιτεθούν σε ορισμένες από τις βασικές διατάξεις.

Το κείμενο που απ’ ότι είπαν οι οικοδεσπότες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι το τελικό προσχέδιο του αποτελέσματος της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 κυκλοφόρησε στη Γλασκώβη περίπου στις 9 το πρωί του Σαββάτου.

Οι αντιπρόσωποι εξετάσουν την απόφαση μέχρι το μεσημέρι, όταν θα τους ζητηθούν οι αντιδράσεις τους σε «απογραφή», μετά την οποία η Προεδρία θα επιδιώξει να προχωρήσει γρήγορα σε μια τελική σύνοδο, στην οποία θα μπορούν να εγκριθούν οι αποφάσεις.

Η αρχή του τέλους

Τα τελευταία στάδια της διαδικασίας θα διαρκούσαν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κατέληξαν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Ο Bob Ward, διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας στο Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment στο London School of Economics and Political Science, δήλωσε: «Αυτό το κείμενο είναι ακόμα πολύ καλό και ελπίζω ότι όλες οι χώρες μπορούν να το αγκαλιάσουν. Συνεχίζει να ζητά από τις χώρες να παραδώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις το επόμενο έτος.

Οι χώρες θα φύγουν από τη Γλασκώβη με οδυνηρή επίγνωση ότι οι συλλογικά τρέχουσες δεσμεύσεις για περικοπές εκπομπών έως το 2030 δεν είναι αρκετά φιλόδοξες. Δεν ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να συγκρατηθεί η αύξηση της υπερθέρμανσης αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Το προσχέδιο της COP26 καλεί επίσης όλες τις χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα και των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

COP26
Εικόνα: Phil Noble/Reuters

Εποικοδομητική η διάθεση των συνομιλιών

Είναι σημαντικό ότι η βρετανική προεδρία δημοσίευσε τώρα προσχέδιο κειμένου που σκιαγραφεί μια καλή διαδικασία συμφωνίας για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να κάνουν τις οικονομίες τους μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικές στο κλίμα. Είναι καιρός οι χώρες να σταματήσουν να διαφωνούν για το κείμενο και να αρχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα που έχουν υποσχεθεί, ιδίως για να αυξήσουν τις ροές οικονομικής στήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Η διάθεση των συνομιλιών χαρακτηρίστηκε γενικά ως εποικοδομητική, αν και ορισμένα έθνη προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τις συμφωνίες σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν επίσης περαιτέρω διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος, που απαιτούνται για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, καθώς και “τις απώλειες και τις ζημιές”, οι οποίες αναφέρονται σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Το βασικό αποτέλεσμα των συνομιλιών της COP26 θα είναι η απόφαση εξωφύλλου, που περιγράφει πώς οι χώρες θα επιδιώξουν να εκπληρώσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ανήκει σε μια σειρά εγγράφων που κυκλοφόρησαν σχετικά με συναφή ζητήματα, όπως η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, τα οικονομικά και ορισμένες από τις τεχνικές πτυχές της συμφωνίας του Παρισιού, όπως το εμπόριο άνθρακα.

Τα τρέχοντα εθνικά σχέδια – γνωστά ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) – θα οδηγήσουν σε θέρμανση 2,4°C, σύμφωνα με ανάλυση αυτή την εβδομάδα από το Climate Action Tracker.

COP26
Εικόνα: REUTERS/Yves Herman

Πότε θα επιστρέψουν οι χώρες στο τραπέζι;

Οι χώρες αναμένεται να επιστρέψουν με καλύτερες δεσμεύσεις το 2025, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά πολλές ζητούν τώρα να επισπευσθεί η προθεσμία. Αυτό θεωρείται ως το πεδίο διαφωνίας με τις περισσότερες διαμάχες, καθώς οι οικοδεσπότες του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζονται να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία.

Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού, δεσμεύοντας τις χώρες να περιορίσουν τις αυξήσεις της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ «συνεχίζουν τις προσπάθειες» στο όριο των 1,5 Κελσίου, η νέα επιστήμη έχει δείξει ότι η υπέρβαση του ορίου του 1,5 Κελσίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές επιπτώσεις. Ορισμένες μη αναστρέψιμες, συμπεριλαμβανομένης της πλημμύρας πολλών χαμηλών περιοχών. Η θέρμανση έχει φτάσει πλέον τον 1,1°C, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επικρατούν ήδη σε όλο τον κόσμο.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή είπε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 για να παραμείνουν στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

COP26
Εικόνα: REUTERS/Hannah McKay
Διαφήμιση