Αρχική Διάστημα Η NASA δεν θα στείλει επανδρωμένη πτήση στη σελήνη πριν το 2025

Η NASA δεν θα στείλει επανδρωμένη πτήση στη σελήνη πριν το 2025

0
NASA
Εικονογράφηση καλλιτέχνη ενός αστροναύτη Άρτεμις που πατάει στην επιφάνεια του φεγγαριού. (Εικόνα: NASA)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H NASA δεν θα στείλει επανδρωμένη πτήση στη σελήνη έως το 2025, καθυστερώντας κατά έναν χρόνο την προθεσμία που τέθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θεωρείτο γενικά “αδύνατο να τηρηθεί”.

«Το 2024 δεν ήταν ένας στόχος που ήταν πραγματικά τεχνικά εφικτός», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα (9 Νοεμβρίου). «Υπολογίζουμε (τώρα) όχι νωρίτερα από το 2025».

Σε ένα χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, η NASA εργάζεται για την προσγείωση ανθρώπων στο φεγγάρι έως το 2024 ως μέρος του προγράμματος Artemis . Αυτός ο ήδη φιλόδοξος  στόχος έγινε πρόσφατα πιο δύσκολος, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και μια αγωγή που υποβλήθηκε από την Blue Origin, η οποία μπλόκαρε την ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την αρχική προσγείωση με πλήρωμα. Τώρα, ο Nelson ανακοίνωσε επίσημα ότι ο οργανισμός έχει ένα νέο σεληνιακό χρονοδιάγραμμα.

“Όχι νωρίτερα από το 2025”

“Υπολογίζουμε όχι νωρίτερα από το 2025 για το Artemis 3, το οποίο θα είναι το σκάφος για την προσσελήνωση ανθρώπων στην πρώτη επίδειξη συστήματος προσεδάφισης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, που κέρδισε στον διαγωνισμό η SpaceX”, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Ο Νέλσον διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπάιντεν είχε συμφωνήσει να συνεχιστεί το αμερικανικό πρόγραμμα Άρτεμις, που ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2024, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει προοίμιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη ανθρώπινη προσγείωση στον Άρη μελλοντικά.

Η NASA περίμενε την επίλυση μιας νομικής διαμάχης μεταξύ της SpaceX και της Blue Origin σχετικά με την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη για να ανακοινώσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα.

“Χάσαμε σχεδόν επτά μήνες σε δικαστικές διαμάχες και αυτό πιθανότατα ανέβαλε την προσσελήνωση ανθρώπων για το 2025 το νωρίτερο”, είπε ο Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ecozen με πληροφορίες από ΑΠΕ και Space

Διαφήμιση