Αρχική Επιλεγμένα Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε επισήμως η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε επισήμως η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

0
Ανάπλαση Πανεπιστημίου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, την αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Αξιώτης, προβλέπεται υπερδιπλασιασμός των δένδρων με τη φύτευση ακόμη 87 πλάτανων, τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια, κατασκευή 16 φιλικών, «έξυπνων» διαβάσεων στους κάθετους άξονές της, ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να έχουν μεικτή χρήση για πεζούς και ποδηλάτες κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις λωρίδες, η Πανεπιστημίου θα έχει τρεις για τα ΙΧ και μία αποκλειστικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αλεβυζάκη, έκανε λόγο για «ράβε-ξήλωνε» και έλλειψη διαβούλευσης. Απαντώντας, ο κ. Αξιώτης επισήμανε ότι ήταν μακρά η διαβούλευση, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων, ενώ η μελέτη έχει εγκριθεί απ’ όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Αθήνα είσαι εσύ», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

Διάψευση δημοσιεύματος για διόδια και πεζοδρόμηση από τον Δήμο Αθηναίων

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων διέψευσε με ανακοίνωση του, δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο έκανε λόγο για σχέδιο πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και για διόδια στις εισόδους της πόλης.

«Ούτε διόδια, ούτε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ούτε Rethink Athens ξανά» δεν προβλέπεται, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του δήμου αναφορικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Μεγαλεπήβολα σχέδια από Κώστα Μπακογιάννη για μια Αθήνα ανυπόφορη πόλη».

«Το (χθεσινό) πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, μόνο απογοήτευση και έκπληξη προκαλεί για την επιμονή της σε μια ανέξοδη αντιπολίτευση εις βάρος της οικολογίας, της προόδου, της επιστήμης αλλά και της λογικής» τονίζει στην ανακοίνωση και το χαρακτηρίζει «βαθιά συντηρητικό και οπισθοδρομικό στην πράξη».

Επίσης, συμπληρώνει ότι «κωφεύει στα κελεύσματα της επιστήμης, η οποία επισημαίνει τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και αρνείται την πρόοδο που συντελείται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και θέλει τις πόλεις να σχεδιάζονται γύρω από τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο, με μακρόπνοο όραμα που ξεπερνά τις θητείες των δημοτικών αρχών».

«Οπισθοδρομική λογική»

«Είναι φανερό ότι η αριστερά της οικολογίας και της προόδου έχει δώσει τη θέση της στην αναχρονιστική και οπισθοδρομική λογική του «ναι αυτοί, όχι εμείς», χάνοντας έτσι την ιδεολογική μάχη με τον εαυτό της. Και είναι κρίμα, διότι η κοινωνία μάς χρειάζεται ενωμένους σε ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Με υπευθυνότητα σάς προτείνουμε να βρείτε άλλα θέματα για να μας εγκαλείτε –η βιωσιμότητα των πόλεων είναι πολύ σοβαρό θέμα για τα μικροπολιτικά σας παιχνίδια» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων «ΔΕΝ  μελετά, δε συζητά, δε σχεδιάζει -και όλοι γνωρίζουν ότι- ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να βάλει διόδια στις εισόδους της πόλης. Δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τη δικαιοδοσία, ΔΕΝ υπήρξε ποτέ ούτε ως σχέδιο ούτε ως σκέψη η αντιδρόμηση της Ακαδημίας ή η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ΔΕΝ υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής του σχεδίου Rethink Athens».

Διατηρούνται και οι 4 λωρίδες κυκλοφορίας

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών δεν είναι δική μας εφεύρεση» αλλά «θεσμική υποχρέωση όλων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και συνιστά προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Πρόκειται για «ένα στρατηγικό όραμα και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα», προσθέτει.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση