Αρχική Περιβάλλον COP26: Παράλληλη σύνοδος των “Λαών για την Κλιματική Δικαιοσύνη” άρχισε σήμερα

COP26: Παράλληλη σύνοδος των “Λαών για την Κλιματική Δικαιοσύνη” άρχισε σήμερα

0
COP26 G
Γλασκόβη
Διαφήμιση

Συντάκτης: ecozen.gr

Έξω από την ασφαλή ζώνη όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες στη Γλασκόβη για το COP26, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, καθώς και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές άρχισαν σήμερα της εργασίες της παράλληλης συνόδου COP26, της Συνόδου των Λαών για την Κλιματική Δικαιοσύνη. Οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν τις 10 Νοεμβρίου.

Το People’s Summit for Climate Justice θα συγκεντρώσει κινήματα και κοινότητες από όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τις φωνές, τις ιδέες και τις λύσεις που πιστεύει ότι απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από την Cop-26.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Παρασκευή και Σάββατο, διαδήλωσαν με ποικίλα μηνύματα σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εκτός από τη Γλασκόβη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο και σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας στους παγκόσμιους ηγέτες ότι απαιτούν μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ότι παρακολουθούν στενά τις εργασίες της συνόδου για το κλίμα. Το Σάββατο είχε κηρυχθεί από τους διοργανωτές ως «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη».

cop26 watch
Εικόνα:Katie Collins/CNET

Απογοητευμένος ο Κέρι

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση από ποτέ της επείγουσας ανάγκης στις συνομιλίες Cop26 – αν και σημείωσε ότι παραμένει «ένας από τους απογοητευμένους» από τον ρυθμό  δράσης για το κλίμα και σημείωσε ότι «δεν έγινε δουλειά» στο συνέδριο.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις έρχονται στη μέση της συνόδου κορυφής Cop26, όπου περίπου 120 ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για να συμφωνήσουν και να παρουσιάσουν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό αποψίλωσης των δασών, τη σταδιακή κατάργηση εκπομπών του άνθρακα, τον τερματισμό της χρηματοδότησης για ορυκτά καύσιμα  και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των μέτρων στα οποία έχουν δεσμευτεί οι χώρες και του τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η θέρμανση άνω του 1,5 C.

Καθώς λαμβάνουν χώρα οι διαδηλώσεις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Cop26, ενώ το συνέδριο επικεντρώνεται επίσης στον ρόλο της φύσης, της χρήσης γης και της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Mikaela Loach, μια νεαρή Σκωτσέζα ακτιβίστρια για το κλίμα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Σαββάτου σημείωσε: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι τα θερμά λόγια δεν επαρκούν – και στην επόμενη εβδομάδα των συνομιλιών πρέπει να δούμε μια σοβαρή αύξηση των συγκεκριμένων σχεδίων».

COp26 glas

 

“Αυτό είναι το μέλλον μας, είναι το μέλλον μου και το μέλλον των παιδιών μου”, είπε στο γαλλικό Πρακτορείο η Τζένη, 22χρονη μαθητευόμενη στη διοίκηση στη Νορβηγία, που ταξίδεψε στη Γλασκόβη γιατί θεωρεί “σημαντικό” οι ακτιβιστές των πλούσιων χωρών να “αγωνίζονται για” αυτούς των φτωχών χωρών.

COP26 GLAS

Υπό τον ήχο της γκάιντας και των τυμπάνων, η πολύχρωμη πομπή σείστηκε νωρίς το απόγευμα, κοντά στο συνεδριακό κέντρο, όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς εκεί διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, που θεωρείται κεφαλαιώδης για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στο Λονδίνο περισσότεροι από 20.000 διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της πόλης από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι την Πλατεία Τραφάλγκαρ.

COP26 London2
Λονδίνο. Εικόνα: Guy Smallman

cop26 London11

Στο Παρίσι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της κλιματικής κρίσης

COP26 Paris

Αλλά και στο Τορόντο και στην Οττάβα του Καναδά

cop26 Otawa cop26 Toronto

«Αποτυχία» η Διάσκεψη» για τους ακτιβιστές

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κατακλύζονται από εικόνες της χθεσινής συγκέντρωσης που δείχνουν τους ασφυκτικά γεμάτους από κόσμο δρόμους της Γλασκόβης. Σε πολλά από αυτά μάλιστα, πρωτοστατεί η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία χθες δήλωσε στην ομιλία της ότι «δεν είναι μυστικό πως συγκεκριμένη Διάσκεψη είναι μία αποτυχία», εκφράζοντας τις προθέσεις του πλήθους να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Η δεύτερη και τελευταία εβδομάδα της 26ης Διάσκεψης για το Κλίμα θα είναι αυτή που θα δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα, αφού σε αυτήν οι διαπραγματευτές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας, κρατώντας πανό με σύντομα συγκλονιστικά μηνύματα όπως “Να είσαι καλός πρόγονος”, “Αλλαγή συστηματική, όχι κλιματική”, “Μην επιλέγετε την εξαφάνιση”, “Ο Άρης είναι χάλια, ας σώσουμε τη Γη”.

Στο Παρίσι εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, κρεμώντας μπροστά από το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας ένα πανό που έγραφε “Αδρανείς στην COP26, ετοιμοθάνατοι το 2050”.

Στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς άνθρακα ή σε Σκοτ Μόρισον, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και θερμό υπέρμαχο της εξορυκτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 ως “μια κωμωδία” και τον αρχηγό της κυβέρνησής τους ως “απόλυτη ντροπή”.

Διαφήμιση