Αρχική Περιβάλλον COP26: Μήνυμα ελπίδας για το κλίμα έστειλε η Βασίλισσα Ελισάβετ

COP26: Μήνυμα ελπίδας για το κλίμα έστειλε η Βασίλισσα Ελισάβετ

0
COP26 - Βασίλισσα Ελισάβετ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέσα από βίντεο εξέφρασε η Βασίλισσα Ελισάβετ την ελπίδα της ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες «θα υπερβούν την πολιτική της στιγμής και θα επιτύχουν αληθινή πολιτικότητα» στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς καλωσόριζε τους αντιπροσώπους του COP26 στη Γλασκώβη.

Σε  μήνυμα που παίχτηκε στη βραδινή δεξίωση, θυμήθηκε επίσης πώς ο «αγαπητός αείμνηστος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος», είχε προειδοποιήσει για την απειλή της «ολοένα και πιο αφόρητης» παγκόσμιας ρύπανσης πριν από μισό αιώνα.

«Μερικές φορές έχει παρατηρηθεί ότι αυτό που κάνουν οι ηγέτες για τον λαό τους σήμερα είναι η κυβέρνηση και η πολιτική. Αλλά αυτό που κάνουν για τους ανθρώπους του αύριο – αυτό είναι πολιτειακός χαρακτήρας», υπογράμμισε η Βασίλισσα.

«Ελπίζω, για ένα, ότι αυτό το συνέδριο θα είναι μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να υψωθούν πάνω από την πολιτική της στιγμής και να επιτύχουν αληθινό πολιτικό πνεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι η ελπίδα πολλών ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου – γραμμένη σε βιβλία ιστορίας που δεν έχουν ακόμη εκτυπωθεί – θα σας περιγράψει ως τους ηγέτες που δεν έχασαν την ευκαιρία και ότι απαντήσατε στο κάλεσμα αυτών των μελλοντικών γενεών. Ότι φύγατε από αυτή τη διάσκεψη ως κοινότητα εθνών με αποφασιστικότητα, επιθυμία και σχέδιο, να αντιμετωπίσετε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ώρα των λέξεων έχει πλέον περάσει στην ώρα της δράσης».

Στο μήνυμά της Βασίλισσας, το οποίο καταγράφηκε αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στο συνέδριο λόγω ιατρικής συμβουλής για ξεκούραση, πρόσθεσε: «Φυσικά, τα οφέλη τέτοιων ενεργειών δεν θα είναι εκεί για να τα απολαμβάνουμε όλοι μας εδώ σήμερα: κανένας από εμάς θα ζήσει για πάντα. Αλλά δεν το κάνουμε αυτό για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και αυτούς που θα ακολουθήσουν τα βήματά τους».

Ο κόσμος έχει «την ευκαιρία να συμμετάσχει στον κοινό στόχο της δημιουργίας ενός ασφαλέστερου, πιο σταθερού μέλλοντος για τους ανθρώπους μας και για τον πλανήτη από τον οποίο εξαρτόμαστε», τόνισε.

«Κανείς από εμάς δεν υποτιμά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας: αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι όταν τα έθνη συνενώνονται με κοινό σκοπό, υπάρχει πάντα χώρος για ελπίδα. Δουλεύοντας δίπλα-δίπλα, έχουμε την ικανότητα να λύνουμε τα πιο ανυπέρβλητα προβλήματα και να θριαμβεύουμε πάνω στις μεγαλύτερες αντιξοότητες».

«Ο αντίκτυπος του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη πρόοδο», συνέχισε, ήταν ένα θέμα στην καρδιά του Φίλιππου, και ήταν «πηγή μεγάλης υπερηφάνειας» για εκείνη που έζησε ο ρόλος που έπαιξε στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να προστατεύσουν τον «εύθραυστο πλανήτη μας», μέσα από το έργο του πρίγκιπα Καρόλου και του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Στο βίντεο, τοποθετημένο σε περίοπτη θέση σε ένα τραπέζι πίσω από τη βασίλισσα, μπορεί να δει κανείς μια ιδιωτική φωτογραφία του Δούκα του Εδιμβούργου που τραβήχτηκε στο Μεξικό το 1988 κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης της πεταλούδας μονάρχης.

Διαφήμιση